Експериментальний проєкт в «Дії»: запускається рекрутинг в електронній формі

16:12, 15.10.2024
Експериментальний проєкт в «Дії»: запускається рекрутинг в електронній формі

Погоджено пропозицію Міністерства цифрової трансформації стосовно реалізації протягом двох років експериментального проекту щодо рекрутингу громадян України в електронній формі.

КМУ України підтримав пропозицію Міністерства цифрової трансформації стосовно реалізації впродовж двох років експериментального проєкту щодо рекрутингу громадян України в електронній формі, зокрема через портал "Дія".

 

Як інформує УМ, про це 15 жовтня повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук у Телеграм.

 

"Погоджено пропозицію Міністерства цифрової трансформації стосовно реалізації протягом двох років експериментального проєкту щодо рекрутингу громадян України в електронній формі. Затверджено Порядок реалізації експериментального проєкту", - йдеться у повідомленні.

 

Як зазначається, учасниками експериментального проєкту є громадяни України віком від 18 до 55 років, які мають реєстраційний номер облікової картки платника податків, не проходять військову службу у Збройних силах, інших військових формуваннях, утворених відповідно до закону, правоохоронних органах спеціального призначення, Службі безпеки чи розвідувальних органах, не призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період та виявили бажання взяти участь в експериментальному проєкті.

 

Рекрутинг осіб в електронній формі включає вибір особою військової частини та спеціальності, подачу особою заяви про проходження військової служби за контрактом із використанням засобів порталу "Дія", зокрема, із використанням мобільного додатка "Дія".

 

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров у інтерв'ю проєкту "Карп'як на Суспільному" анонсував запуск рекрутингу до підрозділів операторів безпілотників у "Дії".

 

За його словами, такий рекрутинг має запрацювати "впродовж кількох тижнів". Для того, щоб мобілізуватися через застосунок, не треба буде йти до територіального центру комплектування (ТЦК) та проходити військово-лікарську комісію (ВЛК).

 

Федоров зазначив, що рекрутинг через "Дію" має гарантувати військовозобов'язаному можливість потрапити саме в обраний ним підрозділ ударних дронів. За його даними, таких наразі нараховується близько 200.

 

"Ми можемо швидко дозволити у кілька кліків доєднатися до підрозділу, куди людина хоче (піти служити). І що важливо, вона вже фактично з підписаним контрактом приходить на базу військової підготовки та вже немає якоїсь ймовірності, що цю людину можуть відправити в будь-який інший підрозділ", - пояснив очільник Мінцифри.

 

Як повідомляла УМ, до Сил оборони рекрутується 6500 добровольців щомісяця.