Протест-самоспалення «Ворона»: річниця по загибелі бійця-ветерана Миколи Микитенка

13:04, 15.10.2024
Протест-самоспалення «Ворона»: річниця по загибелі бійця-ветерана Миколи Микитенка

Микола Микитенко з донькою Юлею якою дуже пишався. (Фото: Фейсбук Євген Лупаков)

У день Захисників України, 14 жовтня 2020 року о 8:45 год, помер ветеран АТО Микола Микитенко, який вчинив акт самоспалення в Києві.

 

Як інформує УМ, про це нагадали його рідні та Євген Лупаков у Фейсбуці.

 

«11 жовтня 2020р. - о 3:30 ночі самоспалення на центральній вулиці Києва Хрещатику здійснив 49-річний відомий боєць АТО Микола Микитенко (позивний "Ворон"), оскільки вже не бачив інших засобів «пояснити, як живемо на фронті, та як захищаємо Україну». Випадкові перехожі намагалися збити полум'я. Обгорілого чоловіка госпіталізували з опіками майже 100% тіла», - нагадує Євген Лупаков.

 

Микола Микитенко - герой України, активіст 19-ї сотні Самооборони Майдану, був контужений вибухом світлошумової гранати, який не зміг змиритись із страшною несправедливістю і жахливою політикою влади Володимира Зеленського у сфері оборони України від ворога. Ми не маємо права мовчати про це і не маємо права дозволити російським ресурсам розмивати і нівелювати проблему, яка штовхнула військового на цей відчайдушний вчинок.

 

Народився у Києві. Навчався у школі № 171. Отримав дві вищі освіти: юрист і викладач історії.

 

У Миколи була сім'я – дружина, син і дочка. Причому своєю донькою Юлією - командиром-вихователем Київського військового ліцею імені Івана Богуна, а також колишнім командиром взводу 25-го батальйону територіальної оборони "Київська Русь" - Микитенко дуже пишався.

 

У 2014 році Микола Микитенко брав участь в боях під Слов'янськом у складі добровольчого батальйону Нацгвардії України імені Кульчицького. Під час евакуації збитого гелікоптера на горі Карачун його було поранено.

 

Після лікування, попри отриману інвалідність, Ворон знову відправився на фронт.

 

За три години до самоспалення Микола Микитенко написав на своїй сторінці в Facebook: "Думаю, як буду горіти? Як Василь Стус?! Досить сил довести, що Україна понад усе? Дістало!!! Вийдіть всі, побратими, як 24 числа, візьміть зброю в руки, і захистіть нашу рідну Україну!!!".

 

Трохи раніше він же написав: "Підтримайте за все мої гріхи!!! Слава Україні!!!".

 

На сторінці Миколи Микитенка кілька постів, в яких він висловлює негативне ставлення до політики президента Володимира Зеленського щодо ветеранів АТО і ООС. Останній пост на своїй сторінці "Ворон" опублікував за п'ять хвилин до самоспалення: "Зараз 3-25. Мені дуже хочеться, щоб Україна була самостійною".

 

Вирушаючи на Хрещатик, Микитенко надів військову форму і всі свої ордени.

 

Видання "Факти" тоді поспілкувалось з активісткою організації "Волонтерська Сотня Добровілля" Наталією Воронковою, яка особисто знала "Ворона".

 

«"Ворон" був дуже життєрадісною людиною. Був великим патріотом. І дуже пишався своєю дочкою. Юля була першою дівчинкою, яка очолила підрозділ дівчат у військовому ліцеї імені Богуна, яких в тому році набрали вперше. Я була тоді на посвяченні. Микола був гордий тим, що його дочка така молодець. Він вважав це і своїм досягненням так само.

Його дуже сильно зачіпало все те, що діється зараз в країні. Він приходив до мене в офіс, і ми часто вели розмови про те, що з кожним днем, місяцем ставлення з боку влади до АТОвців стає все гірше і гірше…

Він буквально кипів. Казав: "Сволота, як вони так можуть?". Часто «Ворон» говорив: "Ми, ветерани, зараз нікому не потрібні"», - розповіла вона.

 

 «Сподіваюсь, ти нарешті знайдеш там спокій. Люблю тебе, па. З миром», – написала його дочка Юлія Микитенко.

 

Юля поховала на цій війні свого чоловіка, який загинув в бою. Тепер вона поховала і батька, який не пережив наслідків війни.

 

Прощання відбулося 17 жовтня на Майдані Незалежності, де він у 2013—2014 році виступав проти диктатури, і де вчинив акт самоспалення.

 

19 жовтня донька звернулася до Президента України зі зверненням у фейсбуці: «Так само, як багато інших моїх побратимів і посестер, ми відчуваємо, що нас не чують. І я дуже хочу, щоб влада пішла з нами на діалог. З ветеранами, з військовослужбовцями, які втрачали, гинули на сході. Я хочу, щоб ця плеяда кривава з Василя Макуха, Олекси Гірняка і тепер Миколи Микитенка закінчилась. Пане президенте! Майте мужність подивитись мені в очі. Подивитись в очі іншим ветеранам, які втрачали життя, кров і своє здоров'я на війні».

 

««Влада» і її тоді не почула… А чи чує вона ветеранів нині, вже під час активізації бойових дій Другої російсько-української війни?!», - резюмує Лупаков.

 

Як повідомляла УМ, Річниця самоспалення «Ворона»: протест проти політики влади у сфері оборони.