Україна та Чехія домовилися про спільне виробництво 155-мм снарядів

11:07, 04.10.2024
Україна та Чехія домовилися про спільне виробництво 155-мм снарядів

Виробництво 155-міліметрових артилерійських снарядів у рамках співпраці розпочнеться наступного року.

Чеський виробник зброї Czechoslovak Group (CSG) і «Українська Бронетехніка» підписали угоду про співпрацю у виробництві 155-мм та інших боєприпасів великого калібру в Україні з наступного року.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба CSG.

 

Очікується, що виробництво 155-міліметрових артилерійських снарядів у рамках цієї співпраці розпочнеться наступного року.

 

Відповідно до угоди, CSG надасть українському виробнику необхідні ноу-хау та допомогу для початку виробництва 155-міліметрових артилерійських снарядів безпосередньо в Україні.

 

Згідно з планами, у 2025 році буде виготовлено 100 тисяч боєприпасів, а у 2026 році річне виробництво перевищить 300 тисяч штук. Виробництво відбуватиметься в Чехії та Україні й охопить кілька типів боєприпасів великого калібру.

 

Нагадаємо, що в лютому 2024 року Чехія оголосила, що знайшла спосіб дістати 800 тисяч снарядів для України, але їх треба викупити. Країна закликала союзників вкластися грошима в цю ініціативу — її підтримали Канада, Фінляндія, Бельгія, Німеччина, Нідерланди, Португалія, Франція, Британія, Данія, Швеція, Норвегія, Литва й інші країни.

 

Уже в березні МЗС Чехії повідомило, що снарядів у межах ініціативи може бути більше — від 1,5 мільйона. Перші 180 тисяч боєприпасів Чехія законтрактувала в середині квітня.

 

А наприкінці червня стало відомо, що Чехія вже постачила Україні 50 тисяч снарядів у рамках своєї ініціативи.

 

Як повідомляла УМ, Чехія надаватиме Україні близько 100 тисяч снарядів щомісяця.