Зеленський вручив «Золоту Зірку» родині Героя України Андрія Суботіна, фото

12:36, 01.10.2024
Зеленський вручив «Золоту Зірку» родині Героя України Андрія Суботіна, фото

Андрій Суботін одружився з обручками із фольги на «Азовсталі» і за 2 дні загинув (Фото: Фейсбук Державна прикордонна служба України)

У День захисників і захисниць, Володимир Зеленський вручив "Золоту Зірку" родині полеглого на «Азовсталі» Героя України Андрія Суботіна.

 

Як інформує УМ, про це1 жовтня повідомив пресцентр Держприкордонслужб у Фейсбуці.

 

Як зазначається, нагороду від президента України отримали донька і батько полеглого Героя-прикордонника - Діана Суботіна та Валерій Суботін, який також є учасником російсько-української війни.

 

Андрій Суботін із квітня 2022 року в складі групи від Донецького прикордонного загону виконував бойові завдання на території "Азовсталі". Попри отримані кульові поранення воїн продовжував боротьбу, зокрема активно брав участь в евакуації з "Азовсталі" цивільних з дітьми. 7 травня 2022 року офіцер потрапив під обстріл та отримав поранення, не сумісні з життям.

 

 

"На врученні нагороди також були присутні мати та дружина Андрія - Людмила і Валерія Суботіни. Два роки тому історія кохання Валерії та Андрія облетіла весь світ. Пара побралася під час оборони "Азовсталі", обмінявшись обручками із фольги. За два дні чоловік, на жаль, загинув", - нагадують у Держприкордонслужбі.

 

Цього ж дня Президент Володимир Зеленський присвоїв звання Героя України (посмертно) льотчику-винищувачу 40 БрТА Повітряних сил Збройних Сил України, майору Андрію Пільщикову (Джусу).

 

Відповідний указ опублікований на сайті ОП.

 

 

"За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові постановляю:

 

Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" ПІЛЬЩИКОВУ Андрію Борисовичу – майору (посмертно)", - йдеться в документі.

 

Як повідомляла УМ, в російському полоні більше семисот «азовців».