В Україні сьогодні відзначають День захисників та захисниць

08:33, 01.10.2024
В Україні сьогодні відзначають День захисників та захисниць

Наразі Сили оборони України стали однією з найбоєздатніших армій Європи, маючи за плечима 10 років бойового досвіду у війні з росіянами.

В Україні 1 жовтня відзначається  День захисників і захисниць.

 

Про це нагадує газета Україна молода.

 

Це свято запроваджено 2014 року на вшанування мужності та героїзму захисників і захисниць незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій та звитяг Українського народу.

 

Свято пов’язане з Днем Покрови Пресвятої Богородиці. Тому, у 2023 році День захисників і захисниць перенесено з 14 на 1 жовтня через перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на Новоюліанський стиль календаря.

 

Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят козаків, за що воно отримало другу назву – Козацька Покрова. Саме на свято Покрови козаки проводили ради, на яких вибирали нового гетьмана або членів старшини.

 

У цей день сучасні  українці  вшановують всіх тих, хто боронить Україну від російської навали  та українських героїв різних часів.

 

Саме завдяки Силам оборони України зараз існує наша держава і саме українські захисники та захисниці — головна стримуюча сила для агресора.

 

Сьогодні Сили оборони України стали однією з найбоєздатніших армій Європи, маючи за плечима 10 років бойового досвіду у війні з росіянами. 

 

Війна з росією формує та гартує українську націю. Звитягою, винахідливістю та самовідданістю нинішні захисники й захисниці завоювали найвищий рівень довіри в українців.

 

Варто пам’ятати кожного захисника та захисницю, які віддали своє життя у війні з агресором, яка триває вже понад 10 років.    

 

Також сьогодні о 9:00 буде загальнонаціональна хвилина мовчання. Зупиніться на хвилину, щоб вшанувати памʼять наших загиблих воїнів.

 

Як повідомляла УМ, У ЗСУ 68 000 жінок: Міноборони вдалося впровадити системні зміни у гендерній політиці.