Кейси успішних NFT-проєктів: від художників до великих брендів

18:38, 13.09.2024
Кейси успішних NFT-проєктів: від художників до великих брендів

Криптовалюти – це не тільки цифрові активи з надзвичайно високою вартістю. Звісно, нинішня ціна біткоїна вражає навіть тих, хто ніяк не пов’язаний зі світом крипти. Проте можливості блокчейну набагато ширші за створення криптогрошей. Застосовується технологія і для створення так званих невзаємозамінних токенів або ж NFT. На відміну від біткоїна чи ефіру, вартість яких відома, такі токени не мають аналогів. Саме в цьому полягає їхня цінність.
 
 

Найвідоміші невзаємозамінні проєкти

 
NFT – витвір цифрового мистецтва. Нинішня максимальна вартість найдорожчої криптовалюти перевищувала 73 тисячі доларів, проте невзаємозамінні токени коштують в сотні разів дорожче.
 
Один із найвідоміших проєктів сьогодення – First 5000 Days. Це колаж з 5000 фотографій у цифровому вигляді, над яким художник із ніком Beeple працював понад 13 років. Робота під назвою «Перші 5000 днів» була продана за більш ніж 69 млн доларів, що стало абсолютною сенсацією 2021 року.
 
На цьому Beeple не зупинився: він створив і інший витвір цифрового мистецтва – Human One. Це не просто картинка, а тривимірний об’єкт. На чотирьох екранах зображено космонавта, який безкінечно крокує. Причому власник витвору мистецтва може змінювати деталі картини, оскільки тільки він має ексклюзивний доступ. Роботу було продано за 28,5 млн доларів.
 
На окрему розповідь заслуговує проєкт CryptoPunks. Це збірка, яка складається з більш ніж 10000 восьмибітних картинок. У збірці знаходиться:
 
● кілька зображень прибульців;
● понад 20 картинок мавп;
● понад 80 зомбі-панків;
● майже 4000 аватарок жінок та понад 6000 чоловіків.
 
Варто зазначити, що вартість картинок далеко не однакова. Набір всього з 9 таких зображень було продано більш ніж за 16 млн доларів.
 
Автори колекції CryptoPunks – компанія Larva Labs. На початку свого існування такі картинки пропонувалися за ціною менше долара. Зараз кожна картинка колекції коштує близько 4000 доларів.
 
Здавалося б, потрібно мати надзвичайний талант, щоб створити NFT, який буде мати попит. Як мінімум, це мають бути оригінальні зображення. Проте таке ствердження спростив цифровий художник Пак із його легендарним сірим пікселем. Сірий піксель Пака було продано за 1,3 млн доларів!
 

Відомі особистості та невзаємозамінні токени

 
Популярність цифрових виробів мистецтва зацікавив і відомих людей планети, які також створили власні невзаємозамінні токени. Одним із перших власний NFT створив Снуп Догг. Токен отримав назву «Подорож із Доггом». Це ціла збірка токенів. Пізніше репер випустив нову збірку, власники якої отримали доступ до ексклюзивного контенту.
 
Періс Хілтон також випустила колекцію з трьох робіт. Перші дві роботи було продано за 10000 доларів кожна, а останню оцінили в 1,11 млн.
 
Майк Тайсон давно зацікавився криптовалютами та займається випуском банкоматів.
Крім того, зірка боксу в минулому створив NFT, присвячену знаковим подіям у його житті.
 
Таким чином цифрове мистецтво вийшло на новий рівень. Покупка невзаємозамінних токенів – це не просто право володіти ексклюзивним матеріалом, але й хороша інвестиція.