Free Azov: з полону вперше за понад рік вдалося повернути 15 азовців, фото

15:55, 13.09.2024
Free Azov: з полону вперше за понад рік вдалося повернути 15 азовців, фото

Олена Толкачова разом зі звільненою посестрою з Азову. (facebook.com/koordshtab)

Україна повернула з полону 49 цивільних та військових громадян в рамках обміну з рф 13 вересня.

 

Показово, що майже кожен третій, кого вдалося звільнити, є азовцем – загалом 15 бійців легендарного полку (нині «Азов» вже є бригадою). Росіяни не звільняли жодного азовця більше року.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє голова Патронатної служби "Янголи Азову" Олена Толкачова у соцмережах.

 

"Азовці" потрапили на обмін вперше за тривалий час. Це переважно жінки. Ще з травня та липня 2023 року, коли з Туреччини повернулися командири "Азову", не відбувалося жодних великих обмінів", - написала вона.

 

 

Пані Толкачова зазначила, що Патронатна служба "Янголи Азову" бере під свою опіку військових, які пройшли через полон, і забезпечуватиме їхнє лікування, реабілітацію та відновлення.

 

 

"Але ми повинні далі боротися за всіх тих воїнів "Азову", які досі в полоні росії. Тож я вкотре звертаюся до Міжнародного комітету Червоного Хреста, Організації Об'єднаних Націй, дипломатів усіх країн та очільників всіх релігійних конфесій: поверніть всіх оборонців Маріуполя додому!" - підсумувала вона.

 

 

У свою чергу, в Координаційному штабі з питань поводження з військовополоненими повідомили, що в рамках 56-го обміну вдалося повернути 23 жінок.

 

 

"Цей обмін особливий, адже вперше за тривалий час вдалося звільнити з полону наших жінок: їх серед звільнених 23. Зокрема, це цивільні українки, яких росіяни затримали та незаконно позбавили волі ще до повномасштабного вторгнення", - йдеться у повідомленні.

 

Зазначається, що Україна повернула також жінок, які примусово брали участь у так званому "судовому процесі" над захисниками Маріуполя.

 

 

Крім того, на волю вийшла кримськотатарська активістка Леніє Умерова, захоплена росіянами під час перетину кордону Грузії.

 

У Координаційному штабі розповіли, що серед звільнених 23 солдатів та сержантів, 19 офіцерів. Восьмеро - представники ЗСУ (зокрема двоє з ТрО), двоє з Нацполіції, четверо прикордонників, 13 військових моряків, 15 захисників Маріуполя та Азовсталі з Нацгвардії. Решта семеро - цивільні.

 

Звільнені оборонці захищали Україну на Донецькому, Луганському, Херсонському напрямках.

 

 

Раніше президент Володимир Зеленський заявив про визволення 49 громадян України із російського полону.

 

"Ще одне повернення наших людей, на яке ми завжди чекаємо й заради яких працюємо. 49 українців і українок удома. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, Національної поліції, Державної прикордонної служби, а також наші цивільні люди. Зокрема, Леніє Умєрова – дівчина, яку росіяни захопили в заручники, коли вона приїхала піклуватися про хворого батька. Також вдалося звільнити ще частину захисників і захисниць "Азовсталі". Вдома й Герой України, військовий медик Віктор Івчук", - йдеться в повідомленні.

 

 

"Я дякую всій нашій команді, яка забезпечує звільнення полонених і заручників із російської неволі. І окремо хочу відзначити кожен наш, український, підрозділ, який поповнює обмінний фонд для нашої держави. Всі наші воїни, які беруть у полон російського окупанта, усі наші служби, які знешкоджують російських диверсантів і колаборантів, наближають звільнення наших людей. Маємо повернути додому всіх наших – і воїнів, і цивільних", - додав глава держави.

 

 

Як повідомляла «УМ», у Києві, багатьох містах України і світу неодноразово проводили акції із закликом звільнити близько 900 бійців «Азову», які досі перебувають у полоні росіян.

 

Раніше командир 12-ї бригади НГУ «Азов» Денис Прокопенко «Редіс» критикував переговірників через те, що азовцям не знайшлося місця у попередніх обмінах.