AMRAAM для України: Пентагон виділив майже $1,2 мільярда на виробництво ракет «повітря — повітря»

13:17, 12.09.2024
AMRAAM для України: Пентагон виділив майже $1,2 мільярда на виробництво ракет «повітря — повітря»

У загальному випадку траєкторія польоту ракети AMRAAM може складатися з трьох відрізків: командно-інерційного, автономного інерційного і активного радіолокаційного. (Фото: Вікіпедія)

Контракт на майже $1,2 мільярда уклало Міністерство оборони США з концерном Raytheon на виробництво вдосконалених ракет середньої дальності AMRAAM класу «повітря — повітря». Їх постачатимуть, зокрема, і в Україну

 

Як інформує УМ, про це повідомили на сайті Пентагону.

 

Серед іншого, кошти підуть на виробництво ракет, телеметричної системи AMRAAM, запасних частин та на інше обладнання для інженерно-технічної підтримки виробництва.

 

Роботи виконуватимуть у місті Тусон (штат Аризона). Очікується, що їх завершать до 31 грудня 2028 року.

 

Цей контракт передбачає продаж військової техніки до Бахрейну, Болгарії, Канади, Фінляндії, Німеччини, Угорщини, Італії, Японії, Норвегії, Швейцарії, України та Великої Британії.

 

Додамо, що AIM-120 AMRAAM — американська всепогодна керована ракета класу «повітря — повітря» середньої дальності. Ракети цього класу призначені для ураження повітряних цілей за межами прямої видимості цілі (англ. Beyond Visual Range (BVR)). У ВПС США отримала прізвисько Slammer (укр. Хлопавка).

 

Розроблялася фірмою Hughes Aircraft з 1981 року й була прийнята на озброєння ВПС США в 1991 році. Крім США, перебуває на озброєнні ВПС Великої Британії, Німеччини та низки інших країн-членів НАТО. Є основним озброєнням винищувачів F-15C, F-15E, F-16, F/A-18C/D, F/A-18E/F, F-22.

 

Виробництвом ракет займалися фірми Hughes Aircraft і Raytheon. Після поглинання фірми Hughes, єдиним виробником ракет є фірма Raytheon.

 

Як повідомляла УМ, Остін про заборону на удари ATACMS по рф: Один засіб не є вирішальним у війні.