Уряд пропонує Раді дозволити іноземцям-контрактникам обіймати офіцерські посади

16:36, 06.09.2024
Уряд пропонує Раді дозволити іноземцям-контрактникам обіймати офіцерські посади

Іноземні офіцери-добровольці зможуть служити Україні не змініюючи погон. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Кабмін пропонує парламенту внести зміни до законодавства та дозволити іноземним громадянам, які проходять військову службу в Україні за контрактом, обіймати офіцерські посади в Силах оборони.

 

Також іноземним добровольцям пропонують дозволити служити в розвідці до закінчення війни.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив постійний представник уряду у Верховній Раді Тарас Мельничук 6 вересня.

 

"Схвалено проект Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо порядку проходження військової служби за контрактом іноземцями та особами без громадянства у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України".

 

Законопроектом пропонується внести зміни до ЗУ "Про військовий обовʼязоківійськовуслужбу", якимивизначитиможливістькомплектуванняпосадофіцерськогоскладууЗбройнихСилахУкраїни, ДержавнійспеціальнійслужбітранспортутаНаціональнійгвардії України іноземцями та особами без громадянства.

 

Також пропонується внести зміни до ЗУ "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства", якими встановити, що вʼїздвУкраїнутавиїздзУкраїниіноземцівтаосіббезгромадянства, якіпроходятьвійськовуслужбууЗбройнихСилахУкраїни, ДержавнійспеціальнійслужбітранспортутаНаціональнійгвардії, здійснюється за паспортним документом та військово-обліковим документом (службовим посвідченням), форму, порядок оформлення (створення) та видачі яких визначається відповідно Міноборони та МВС.

 

Пропонується внести зміни до ЗУ "Про розвідку", якими передбачається, що на військову службу до розвідувального органу Міністерства оборони України можуть бути прийняті іноземці та особи без громадянства до закінчення в державі особливого періоду (без дотримання вимоги, передбаченої пунктом 2 частини другої статті 31 ЗУ "Про розвідку")", - повідомив він.

 

Як повідомляла "УМ", у ЄС збільшать кількість українських військовослужбовців, яких тренуватимуть в рамках місії EUMAM Ukraine.