Директор НАБУ Кривонос звільнив свого заступника Углаву

13:26, 03.09.2024
Директор НАБУ Кривонос звільнив свого заступника Углаву

Першого заступника директора НАБУ Гізо Углаву звільнено з посади.

Свого першого заступника Гізо Углаву, за результатами проведеного службового розслідування, звільнив директор Національного антикорупційного бюро Семен Кривонос.

 

Як інформує УМ, про це 3 вересня повідомила пресслужба НАБУ у Телеграмі.

 

«Директор НАБУ ухвалив рішення про застосування дисциплінарного стягнення у вигляді звільнення до першого заступника директора бюро за вчинення дисциплінарного проступку - порушення присяги державного службовця, порушення правил етичної поведінки державних службовців, Закону України «Про державну службу», Кодексу етики працівника НАБУ», - йдеться у повідомленні.

 

Як зазначається, службове розслідування та надалі Дисциплінарна комісія НАБУ встановила, що перший заступник директора вчинив низку дій та висловлювань негативного характеру, спрямованих на персональну та професійну дискредитацію працівника бюро, який подав службову записку про можливі факти витоку інформації.

 

Крім того, зазначені дії сформували у працівників НАБУ розуміння можливості настання негативних наслідків за викривальну діяльність, що є неприпустимим порушенням найвищих стандартів етики та доброчесності, якими мають керуватись в свої роботі працівники та вище керівництво НАБУ, інформують у відомстві.

 

Нагадаємо: 11 червня директор НАБУ Семен Кривонос заявив, що за фактом витоку інформації про розслідування кримінальних справ НАБУ проводиться досудове розслідування.

 

Окрім досудового розслідування щодо витоків, у НАБУ за наказом Кривоноса розпочато ще два службових розслідування. Одне - щодо можливого тиску на викривачів, інше - щодо можливих неправомірних вказівок детективам.

 

У травні директор НАБУ усунув від виконання обов’язків свого першого заступника Гізо Углаву. У бюро повідомили, що таке рішення ухвалили через розслідування про злив даних.

 

12 липня Углава заявив, що пройшов детектор брехні, і запевнив, що до зливів інформації про хід слідства у кримінальних справах бюро не причетний.

 

24 липня Углава звернувся до НАБУ і САП із проханням зняти гриф держтаємниці з матеріалів розслідування щодо ймовірного витоку інформації, в яких він фігурує. Він зазначив, що одночасно із початком досудового розслідування та двох службових розслідувань, метою яких, за його словами, є дискредитація його як службової особи та НАБУ в цілому, розпочалася медійна кампанія, "спрямована на створення негативної думки у суспільстві щодо моєї діяльності та репутації".

 

Як повідомляла УМ, Перший заступник директора НАБУ Углава усунутий від виконання повноважень.