20 років тюрми: у рф засудили полоненого спецназівця ГУР, фото

12:25, 03.09.2024
20 років тюрми: у рф засудили полоненого спецназівця ГУР, фото

Олександр Любас в російському полоні.

Військовополоненого бійця Головного управління розвідки Міноборони України засудив Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону до 20 років позбавлення волі.

 

Як інформує УМ, про це повідомила російська державна агенція ТАСС з посиланням на заяву представника суду.

 

Імовірно, йдеться про Олександра Любаса, який потрапив у полон під час спроби висадки у Криму в жовтні.

 

Російський суд звинуватив українця у нібито незаконному перетині кордону рф, зберіганні та контрабанді зброї, теракті й навчанні з метою терористичної діяльності.

 

Україна рішення суду наразі не коментувала.

 

Нагадаємо, що в жовтні минулого року розвідка повідомила, що українські спецпризначенці знову десантувалися на території Криму і вдарили по окупантах. Відео рейду закінчується кадрами, на яких бійці тримають український прапор і кажуть: «Крим буде українським або безлюдним».

 

Пізніше очільник ГУР МОУ Кирило Буданов підтвердив, що під час операції боєць на імʼя Олександр Любас потрапив в полон до росіян.

 

Додамо, що взятий в полон чоловік восени 2023 року казав, що його звуть Любас Олександр Володимирович, 1977 року народження, що він рядовий солдат підрозділу ГУР, військова частина 0336.

 

Відповідне відео його допиту росіяни оприлюднили в соцмережі.

Метою висадки називав "поставити прапор та сказати, що ГУР зайшло до Криму". Каже, прибули до Криму з Вилкового Одеської області, з Дунаю на скутерах та катері. Загалом у складі групи було 16 осіб.

 

У свою чергу російські військові телеграм-канали стверджували, що взятий у полон не рядовий Олександр Любас, як він сам себе назвав, а офіцер ЗСУ Олександр Лобас.

 

У 2017 році він був удостоєний ордену "Народний герой України". ЗМІ тоді повідомляли, що Олександр Лобас є кадровим офіцером, підполковником, творцем та першим командиром 37-го окремого мотопіхотного батальйону, який був сформований на основі самооборони Запорізької області у 2014 році. Має позивний "Соболь". Також писали, що у 2017 році йому було 45 років (тобто він 1972 чи 1971 року народження, тоді як полонений на відео заявляв, що він 1977 року народження).

 

 

Як повідомляла УМ, Бій із втратами: українські «специ» висадилися в Криму.