Десятки картин з колекції Медведчука передадуть до Національного художнього музею

11:17, 03.09.2024
Десятки картин з колекції Медведчука передадуть до Національного художнього музею

Картини з колекції Медведчука.

Із колекції, вилученої в обвинуваченого в держзраді Віктора Медведчука, Агентство з розшуку та менеджменту активів (АРМА) передасть 148 картин Національному художньому музею України для збереження культурної спадщини.

 

Як інформує УМ, про це повідомила голова АРМА Олена Дума у Телеграм.

 

За її словами, агентство отримало висновки експертів щодо арештованих картин (у рамках однієї ухвали суду), які належали державному зраднику Віктору Медведчуку.

 

Із 284 арештованих картин 148 будуть передані до Національного художнього музею України, щоб стати надбанням майбутніх поколінь українців. Ще 136 картин, які не мають значної культурної цінності, будуть реалізовані через Прозорро.Продажі, а отримані кошти будуть спрямовані на потреби Збройних сил України.

 

Як зауважила Дума, раніше АРМА не мало законодавчого механізму, який би дозволяв передавати арештовані активи та культурні цінності до національних музеїв.

 

«Завдяки ініціативі голови Комітету з питань антикорупційної політики ВРУ Анастасії Радіної, цей законодавчий механізм може бути створено вже цього тижня. Йдеться про законопроєкт №11280-1 щодо особливостей управління культурними цінностями та іншими активами», – вказала вона.

 

Таким чином, вважає очільниця АРМА, арештовані твори мистецтва будуть максимально ефективно використані в інтересах держави: цінні експонати будуть збережені для майбутніх поколінь, а кошти від продажу картин, які не мають ознак культурної спадщини, спрямують на потреби Сил оборони України.

 

Як повідомляла УМ, Розпродаж скасовано: 112 картин Медведчука передадуть до музею.