Володимир Кудрицький звільнений з посади голови «Укренерго»

23:20, 02.09.2024
Володимир Кудрицький звільнений з посади голови «Укренерго»

Звільнення Кудрицького в такий спосіб ставить під питання корпоративне управління Укренерго. (facebook.com/vladimir.kudrytskyi)

Наглядова рада НЕК «Укренерго» ухвалила рішення про звільнення голови компанії Володимира Кудрицького під час засідання у понеділок.

 

За звільнення проголосували троє членів наглядової ради від держави — Юрій Токарський, Олександр Баранюк, Юрій Бойко, а також один незалежний — Роман Піонковський. Ще двоє незалежних членів проголосували проти.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

 

Відтак, Кудрицький перебуватиме на посаді голови правління «Укренерго» до 4 вересня. Далі виконувати обов'язки голови «Укренерго» буде заступник голови правління Олексій Брехт.

 

За даними Суспільного, Кудрицького вирішили звільнити після Ставки головнокомандувача 30 серпня, на якій був присутній міністр енергетики Герман Галущенко. Після цього Кудрицькому надійшла пропозиція про звільнення за власним бажанням.

 

Така вимога президента, як казали джерела, була викликана нібито поганим захистом обʼєктів «Укренерго».

 

За інформацією видання Forbes, сам Кудрицький відмовився писати заяву на звільнення. Відтак голова «Укренерго» міг бути звільнений за ініціативою наглядової ради, до складу якої входять три незалежні члени та троє представників держави.

 

 

Як повідомило Суспільному джерело в дипломатичних колах, міжнародні донори закликали відтермінувати розгляд питання про відставку Кудрицького, допоки наглядова рада не буде укомплектована сьомим членом. Але марно.

 

Нардеп "Слуги народу" та голова комітету з питань енергетики Герус сказав, що Укренерго завершило будівництво укриттів на 36 підстанціях, що "більше, аніж збудували усі енергетичні компанії разом взяті".

 

За його словами, Укренерго змогло залучити понад 1,5 млрд євро на відновлення та побудову укріплень для енергетичного обладнання. Відтак не бачить причин для звільнення Кудрицького, зокрема під приводом недостатнього захисту енергетики.

 

На думку директора енергетичних програм Центру Разумкова Омельченка, звільнення Кудрицького в такий спосіб ставить під питання корпоративне управління Укренерго.

 

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко вважає, що звільнення Кудрицького – безпідставне, адже навіть після найбільш масованих ракетних атак протягом кількох днів Укренерго відновлювало живлення і повертало електрику.

 

Як повідоляла "УМ", 26 серпня «Укренерго» ввело екстрені відключення світла через масовану атаку російських терористів.