Туреччина офіційно подала заявку на вступ до БРІКС

16:28, 02.09.2024
Туреччина офіційно подала заявку на вступ до БРІКС

Туреччина, розташована між Європою та Азією, подала заявку на приєднання до БРІКС. (bloomberg.com)

Туреччина офіційно подала заявку на вступ до групи країн БРІКС кілька місяців тому.

 

Як інформує Україна молода, про це пише видання Bloomberg із посиланням на джерела у понеділок.

 

При цьому, МЗС Туреччини та адміністрація президента Ердогана відмовилися від коментарів.

 

"Туреччина офіційно попросила приєднатися до БРІКС - групи країн, що розвиваються, оскільки вона прагне зміцнити свій глобальний вплив і налагодити нові зв’язки за межами традиційних західних союзників", - йдеться в матеріалі.

 

Зазначається, що новий дипломатичний поштовх Туреччини відображає її "прагнення розвивати зв’язки з усіма сторонами в багатополярному світі, водночас виконуючи свої зобов’язання як ключового члена Організації Північноатлантичного договору".

 

"Туреччина, розташована між Європою та Азією, подала заявку на приєднання до БРІКС кілька місяців тому через розчарування у зв’язку з відсутністю прогресу в її багаторічній спробі приєднатися до Європейського Союзу.

 

Заявка також є частково результатом розбіжностей з іншими членами НАТО після того, як Туреччина підтримувала тісні зв’язки з росією після її вторгнення в Україну в 2022 році", - пише Bloomberg.

 

Нагадаємо, що нещодавно Азербайджан офіційно подав заявку на вступ до блоку країн БРІКС.

 

Як відомо, БРІКС - організація, яка була створена у 2006 році чотирма найбільшими за площею та населенням країнами: Бразилією, росією, Індією та Китаєм.

 

Блок називається відповідно до англійських ініціалів країн-засновників – Бразилії, росії, Індії, Китаю та Південно-Африканської Республіки (ПАР). Окрім згаданих країн, до блоку входять Єгипет, Іран, Ефіопія та Об’єднані Арабські Емірати.

 

Як повідомляла «УМ», російський диктатор путін під час візиту до Азербайджану в серпні визнав кризу росії у війні проти України.

 

У травні стало відомо, що Москва та Анкара використовують лазівку в санкціях, завдяки якій Туреччина маскує російську нафту під власну та експортує її до ЄС, приносячи рф мільярдні прибутки.