Західні сусіди мають збивати російські ракети ще над Україною – Сікорський

11:45, 02.09.2024
Західні сусіди мають збивати російські ракети ще над Україною – Сікорський

Глава МЗС Польщі Сікорський назвав обов′язком збивати російські ракети ще над Україною.

Польща та інші країни, що межують з Україною, "зобов'язані" збивати російські ракети ще до того, як вони увійдуть у їхній повітряний простір.

 

Як інформує УМ, про це заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в інтерв'ю газеті Financial Times.

 

Сікорський пояснив, що Польща зобов'язана забезпечити безпеку своїх громадян, незважаючи на побоювання, що перехоплення ракет над територією України може втягнути НАТО у війну між Росією і Україною.

 

"Членство в НАТО не скасовує відповідальності кожної країни за захист власного повітряного простору – це наш власний конституційний обов'язок.

 

Особисто я вважаю, що коли ворожі ракети прямують до нашого повітряного простору, це буде законною самообороною (збити їх), тому що як тільки вони перетнуть наш повітряний простір, ризик того, що хтось буде поранений уламками, є значним", - сказав, зокрема, Сікорський.

 

Зауважимо, що мешканці Польщі вважають, що її військові мають збивати об'єкти, що пролітають над польською територією під час атак Росії на Україну, навіть якщо вони не впевнені, що це за об'єкти.

 

Як відомо, після масованого обстрілу Росією України вранці 26 серпня Польща заявила про порушення її повітряного простору "повітряним об’єктом", який імовірно був безпілотником-камікадзе.

 

Командувач оперативного командування Збройних сил Польщі Мацей Кліш сказав, що об’єкт, судячи з траєкторії, швидкості та висоти, точно не був ракетою і скоріш за все йдеться про безпілотник.

 

Польські ЗМІ з посиланням на співрозмовників в армії повідомили, що там схиляються до версії про "Шахед" і що він пробув у повітряному просторі країни щонайменше 33 хвилини.

 

Як повідомляла УМ, Президент Польщі Анджей Дуда переконаний, що Україна зможе відстояти свою свободу та перемогти росію у війні вже незабаром.