На вихідних варто довше спати – дослідження вчених

14:30, 01.09.2024
На вихідних варто довше спати – дослідження вчених

Більше сну у вихідні може знизити ризик серцево-судинних захворювань на 20%, показує дослідження

Учені виявили причину, чому варто дозволяти собі довше поспати на вихідних, адже довший сон на вихідних може значно покращити здоров’я, зокрема знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

 

Як інформує УМ, про це свідчать результати, які науковці виявили в дослідженні, у якому взяли участь понад 90 тисяч осіб, пише MedicalNewsToday.

 

Науковці вивчили дані понад 90 тисяч людей з UK Biobank – найбільшої біомедичної бази даних Великої Британії, що зберігає інформацію про спосіб життя, здоров'я та генетику пів мільйона людей. Учасників дослідження розділили на чотири групи залежно від того, скільки вони спали протягом тижня і вихідних.

 

Результати дослідження засвідчили, що ті, хто спав більше на вихідних, мали на 19% нижчий ризик розвитку серцево-судинних захворювань порівняно з тими, хто не компенсував недосип.

 

Люди, які надолужували сон у вихідні, мали нижчий ризик розвитку таких серцево-судинних захворювань, як-от ішемічна хвороба серця, серцева недостатність, аритмія та інсульт. Особливо позитивний вплив довшого сну у вихідні виявили у тих, хто систематично недосипав протягом робочого тижня.

 

Утім вчені підкреслюють, що хоча додатковий сон на вихідних може допомогти знизити ризики захворювань серця, він не може повністю компенсувати хронічний недосип. Недостатня кількість сну протягом тривалого часу може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям, як-от хронічна втома, ожиріння, психологічні проблеми і навіть підвищити ризик розвитку раку.

 

Експерти радять дотримуватися стабільного режиму сну і намагатися достатньо відпочивати кожен день.

 

Як повідомляла УМ, Дослідження мозку: травматичні спогади обробляються як поточний досвід.