Ціни на автогаз в Україні суттєво зростуть у вересні

17:28, 31.08.2024
Ціни на автогаз в Україні суттєво зростуть у вересні

Стрімкого здорожчання не відбудеться через профіцит СВГ, що завезли в Україну трейдери в серпні. (Фото з відкритих джерел)

Роздрібна ціна пропан-бутану на АЗС може зрости на шість гривень за літр протягом вересня.

 

І хоча головним фактором стане підвищення акцизної ставки на цей вид палива, втім,  підштовхнути ціну вгору може і зовнішній чинник.

 

Як інформує Україна молода, про це розповів гендиректор Української асоціації скрапленого газу (УАСГ) Станіслав Батраченко, передає LIGA.

 

Зокрема, за розрахунками видання, з 1 вересня податкова складова (акцизи і ПДВ) у собівартості автогазу може зрости з 2,9 грн до 8,15 грн/л відповідно до актуального курсу НБУ гривні до євро.

 

Збільшення податкового навантаження, вважає пан Батраченко, повинно призвести до зростання вартості літра автогазу до 34 грн/л. Але вже з 1 вересня стрімкого здорожчання не відбудеться через профіцит СВГ, що завезли в Україну трейдери в серпні – тобто до підвищення податків.

 

“Завдяки наявності профіциту СВГ ціна у першій половині вересня збільшиться до 31-32 грн/л”, – прогнозує фахівець.

 

Як вказує головний редактор видання “Нафторинок” Олександр Сіренко, лише на одних очікуваннях щодо підвищення податків ціна автогазу на АЗС збільшилась за серпень на 2 грн у порівнянні з липнем. Наприкінці місяця вона складала 28,9 грн/л, свідчать дані Консалтингової групи А-95.

 

Пан Сіренко також вважає, що з 1 вересня вартість автогазу не збільшиться на всю різницю в старій і новій ставці акцизу. Окрім профіциту, ціну стримає боротьба заправок за клієнтів та зменшене споживання через виїзд громадян за кордон та мобілізацію.

 

Проте надалі пропан-бутан буде дорожчати. Голова УАСГ зазначає, що до початку жовтня на ринок вже не буде впливати профіцит ресурсу початку вересня. Крім того, ціни може підштовхнути вгору зовнішній чинник. На азійських ринках нещодавно різко, на $30-40/т, збільшились котирування LPG, каже Батраченко.

 

“Протягом тижня це відобразиться і на європейських ринках. Якщо котирування збережуться, то до оцінки роздрібної вартості автогазу в Україні слід додати ще гривню. У підсумку на перше жовтня ми можем побачити 35 грн/л”, – пояснює спеціаліст.

 

Станом на 30 серпня законопроєкт №11256-2 про підвищення акцизів, ухвалений Радою у липні, ще не був підписаний президентом.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що не так з анонсованим підвищенням податків