Українці мають на руках до 5 млн одиниць незадекларованої зброї - МВС

18:07, 30.08.2024
Українці мають на руках до 5 млн одиниць незадекларованої зброї - МВС

Українці повинні повернути незадекларовану зброю та боєприпаси. (Фото МВС)

Заступник міністра внутрішніх справ Богдан Драп’ятий заявляє, що в українців на руках може бути від 2 до 5 мільйонів одиниць незадекларованої зброї.

 

Йдеться про зброю, знайдену на деокупованих територіях або видану Силами оборони на початку великої війни.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Драп’ятий розповів в етері телемаратону «Єдині Новини», передає МВС.

 

«Якоїсь спеціальної методики, яка могла б дати відповідь, скільки в громадян України може бути незареєстрованої зброї, немає. Тому встановити певну кількість неможливо.

 

Водночас, за даними наших європейських партнерів, озвучуються цифри від двох до п’яти мільйонів одиниць незареєстрованої зброї, яка може бути на руках у населення», — сказав заступник міністра.

 

За його словами, після 25 листопада цивільні матимуть можливість задекларувати незареєстровану зброю та залишити її на зберіганні.

 

Він нагадав, що нещодавно Верховна Рада ухвалила закон про декларування зброї, яку цивільні знайшли під час воєнного стану, який набере чинності з листопада 2024 року.

 

Богдан Драп’ятий зауважив, що після набуття чинності закону, упродовж одного місяця цивільні особи, які мають знайдену, або не задекларовану зброю, повинні будуть звернутися до органів Національної поліції — за номерами 102, 112 та передати її для декларування, або здати в поліцію.

 

І додав, що протягом 90 днів після завершення воєнного стану громадянин повинен буде повернути зброю, яка була отримана від Сил безпеки і оборони, адже це державна власність. А знайдену і задекларовану зброю він зможе переробити на ті види вогнепальної зброї, яка буде дозволена в цивільному обігу.

 

Декларуванню підлягають бойові пістолети, автомати та мисливська зброя. Натомість не підлягають: нарізна вогнепальна зброя калібру від 12,7 мм та більше і боєприпаси до неї, кулемети, вогнемети, міномети та інше важке озброєння, яке є у військових.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи варто озброїти пересічних українців