Із Буркіна-Фасо на Курщину: російські найманці з бригади «Ведмідь» залишають Африку

11:44, 30.08.2024
Із Буркіна-Фасо на  Курщину: російські найманці з бригади «Ведмідь» залишають Африку

Російських найманців перекидають з Буркіна-Фасо на захист Курщини. (Фото: MARCEAU BRETONNIER)

До Курської області, щоб стримати наступ ЗСУ, будуть направлені російські військові з ПВК "Ведмеді", які були розташовані в африканській країні Буркіна-Фасо.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє французеке видання Le Monde.

 

Видання дізналося, що бійці бригади, яку пов’язують з Міноборони РФ, чисельністю близько ста осіб, яка прибула до столиці країни Уагадугу в травні, забезпечувала охорону низки ключових фігур, у тому числі, ймовірно, глави хунти, капітана Ібрагіма Траоре.

 

Їхня місія була нетривалою – зараз вони пакують валізи. "Офіційною причиною їхнього від'їзду, всього через три місяці після прибуття, є участь у російських оборонних зусиллях проти наступу української армії, розпочатого 6 серпня в Курській області", - пише Le Monde.

 

Командир бригади "Ведмідь" Віктор Єрмолаєв на псевдо "Джедай", який зв'язався з Le Monde 22 серпня через службу зашифрованих повідомлень Telegram, підтвердив виведення військ. Він написав, що "всі російські солдати забувають про свої проблеми і об'єднуються для боротьби з ворогом".

 

За даними видання, 27 серпня, у Telegram-каналі його підрозділу з'явилося більш чітке повідомлення про те, що "у зв'язку з останніми подіями бригада повертається до Криму", де базується ПВК.

 

У ПВК "Медведі" заперечують зв’язок з російським оборонним відомством.

 

Втім, зазначає видання, є свідчення про контакти з деякими її керівниками. Зокрема, 5 квітня 2023 року Юнус-бек Євкуров, заступник міністра оборони Росії, який нині курує всю військову присутність Кремля на африканському континенті, особисто відвідав табір "Перевальне" в окупованому Криму, щоб запропонувати свою підтримку.

 

Нагадаємо, що Збройні сили України перетнули російсько-український кордон поблизу міста Суджа Курської області 6 серпня 2024 року.

 

10 серпня стало відомо, що ЗСУ взяли під контроль село Пороз у Бєлгородській області. У Брянській, Курській та Білгородській областях РФ було введено режим контртерористичної операції (КТО), що включає посилення охорони, обмеження руху, перевірку документів та контроль телефонів.

12 серпня українська влада вперше підтвердила участь ЗСУ в спецоперації на території Курської області.

 

27 серпня головнокомандувач Збройних сил Олександр Сирський заявив, що Росія перекинула на Курський напрямок 30 тисяч вояків і щодня кількість окупантів там зростає.

 

Як повідомляла УМ, Новостворена троїста африканська конфедерація, куди входять Малі, Буркіна-Фасо та Нігер просить допомоги у рф.