Помста за Шукра: «Хезболла» вгатила по Ізраїлю сотнями ракет

13:54, 25.08.2024
Помста за Шукра: «Хезболла» вгатила по Ізраїлю сотнями ракет

Ізраїль вважає, що зірвана атака Хезболли була спрямована на базу розвідки ЦАХАЛ у центральному Ізраїлі.

Ліванське угруповання «Хезболла» підтримуване Іраном заявило, що атакувало Ізраїль 320 ракетами і дронами – це атака відповідь на смерть лідера ісламістського угруповання Фуада Шукра.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє The Times of Israel.

 

Натомість ЦАХАЛ заявив, що «Хезболла» запустила 210 ракет і 20 дронів. Цілями ісламістського угруповання були 11 військових баз Ізраїлю на півночі країни. У Ізраїлі вважають, що «Хезболла» намагалася поцілити в базу розвідки ЦАХАЛ. На кадрах, поширених у соцмережах, видно роботу ізраїльської протиповітряної системи «Залізний купол».

 

А втім, були влучання і в цивільні обʼєкти. Зокрема, в соцмережах поширюють відео наслідків влучання ракети в курник. Також відомо про щонайменше одну постраждалу жінку в Ізраїлі. Вона дістала легке осколкове поранення.

 

Армія оборони Ізраїлю рано-вранці заявила, що виявила підготовку «Хезболли» до обстрілу, тож завдала превентивних ударів, залучивши близько сотні винищувачів. За словами ізраїльських військових, вдалося знищити «тисячі» ракетних установок ісламістського угруповання на більш ніж 40 пускових майданчиках у Лівані.

 

Ліванські медіа заявили про двох загиблих. Натомість «Хезболла» стверджує, що превентивна атака Ізраїлю була невдалою і йому не вдалося зірвати обстріл. Угруповання також заявило, що завершило лише «перший етап» помсти за смерть свого лідера, натякаючи, що подальші дії можуть бути завтра.

 

Ізраїль продовжив бити по Лівану навіть після атаки. Тамтешні ЗМІ повідомили про обстріли щонайменше трьох населених пунктів на півдні країни. Армія оборони Ізраїлю підтвердила, що продовжує атакувати Ліван.

 

«Хезболла» 27 липня атакувала Голанські висоти, що на півночі Ізраїлю. Ракета вдарила по футбольному полю, вбивши 12 дітей і підлітків. У відповідь Ізраїль завдав авіаудару по столиці Лівану Бейруту, назвавши ціллю командувача «Хезболли», якого вважають відповідальним за загибель дітей. The Times of Israel писало, що, ймовірно, обʼєктом авіаудару по Бейруту був Фуад Шукр, також відомий як Хадж Мохсін, — старший радник лідера угруповання Хасана Насралли.

 

Ліванська шиїтська військово-політична організація «Хезболла» була заснована в 1982 році за підтримки Ірану і визнана терористичною в багатьох країнах світу. У жовтні 1997 року США визнали «Хезболлу» терористичною організацією.

 

«Хезболла» та Ізраїль атакують одне одного від початку війни в Газі в жовтні 2023 року, постійно посилюючи атаки, що викликає занепокоєння щодо більш масштабної конфронтації. Агентство Reuters із посиланням на американського чиновника писало: США стурбовані, що на кордоні Ізраїлю та Лівану розпочнеться повномасштабна війна.

 

Як повідомляла УМ, Пріоритети змінено: Ізраїль перекидає війська з Гази на кордон із Ліваном.