Очікуємо на «добро» від США: Україна націлила ATACAMS на 250 військових об'єктів рф

10:53, 25.08.2024
Очікуємо на «добро» від США: Україна націлила ATACAMS на 250 військових об'єктів рф

Кожна ракета запакована до пускової капсули, зовні ідентичної до капсул типу MFOM. В одній капсулі знаходиться одна ракета. Її запуск відбувається з пускових установок сімейства MLRS: M270 та M142[. (Фото: Вікіпедія)

Щонайменше 250 військових і воєнізованих об'єктів, які можуть уразити ракетами ATACMS розташовано на території росії. Проте наразі США обмежують використання цих ракет для ударів по об'єктах у росії, дозволяючи застосовувати лише зенітно-ракетні комплекси HIMARS.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

 

США дали Україні дозвіл завдавати ударів по російських військових об'єктах у тилу з використанням HIMARS, що дозволяє уразити лише 20 із 250 об'єктів.

 

Серед цих об'єктів лише 17 є аеродромами, і малоймовірно, що російські військові перемістили свої засоби з решти 233 об'єктів.

 

Удари на великій відстані по російських військових об'єктах у тилу є ключовими для послаблення військового потенціалу Росії, а зняття обмежень на використання Україною західної зброї дозволило б розширити коло важливих цілей.

 

Аналітики зазначають, що коментарі американських офіційних осіб, зосереджені на передислокації російських авіаційних засобів, поки що здебільшого ігнорують більшість об'єктів у радіусі дії системи ATACMS, по яких українські війська могли б завдати удару, якби американські заборони були зняті.

 

Багато з 233 військових і воєнізованих об'єктів, що знаходяться в зоні дії системи ATACMS, є великими військовими базами, станціями зв'язку, логістичними центрами, ремонтними майстернями, паливними базами, складами боєприпасів і постійними штабами, з яких було б надзвичайно складно або неможливо швидко передислокувати засоби або швидко посилити їх захист.

 

"Будь-яка оцінка, яка стверджує, що немає сенсу дозволяти Україні вражати цілі в Росії виключно на основі передислокації повітряних засобів, буде неповною без урахування сотень інших об'єктів, які підтримують війну Росії проти України, і, отже, буде неправильною" – пишуть аналітики.

 

В огляді зазначається, що українським силам не потрібно завдавати ударів по кожному російському військовому та воєнізованому об'єкту в межах досяжності західної зброї, щоб почати чинити значний оперативний тиск на російську армію. Хоча постійні удари українських безпілотників по російському тилу загрожують деяким із цих об'єктів, вони поки що не настільки значні, щоб змусити російське командування розглянути варіант масштабного перерозподілу систем матеріально-технічного забезпечення, що є вкрай руйнівним процесом.

 

Загроза для тилових районів Росії, ймовірно, також змусить російське військове командування переглянути розподіл своїх обмежених засобів протиповітряної оборони та радіоелектронної боротьби для захисту більшої території.

 

Експерти наголошують, що останні успішні удари України по російських військових об'єктах за допомогою високоточної зброї власного виробництва показують нагальну потребу України в завданні подібних ударів. Зняття американських обмежень могло б значно сприяти задоволенню цієї потреби.

 

Додамо, що ATACMS (англ. Army TACtical Missile System — Армійська тактична ракетна система) — тактична балістична ракета, які виробляє компанія Lockheed Martin. Створена в часи Холодної війни і вперше застосована в 1991 році під час війни в Перській затоці.

 

Дальність стрільби коливається від 140 до 300 км в залежності від модифікації ракети.

 

Раніше повідомлялося, що воїни Головного управління розвідки 24 серпня провели чергову вдалу операцію з "демілітаризації" росії на її власній території. Вони знищили польовий склад БК росіян у районі міста Острогозьк Воронезької області.

 

Нагадаємо, рано-вранці 24 серпня стало відомо, що у Воронезькій області рф горить і детонує склад БК. За офіційною версією місцевої влади, причиною НП стало "падіння уламків" українського безпілотника, який нібито збила російська ППО. Чому "уламки" після роботи "найкращої у світі ППО" знову впали прямісінько туди, куди й прямував засіб повітряного ураження, російські посадовці не пояснили.

 

Як повідомляла УМ, Зеленський вперше показав «Паляницю».