Зеленський вперше показав «Паляницю»

10:06, 25.08.2024
Зеленський вперше показав «Паляницю»

В Україні створили абсолютно новий клас озброєння – ракети-дрони ("Паляниця"). (Фото: Max Glushak)

За 1,5 року завершено розробку української далекобійної ракети-дрон "Паляниця" – в межах її дії знаходяться кілька десятків російських військових аеродромів.

 

Як інформує УМ, про це 25 серпня Зеленський повідомив у Facebook та Телеграм.

 

"За два з половиною роки повномасштабної війни Росія випустила по Україні близько 10 тисяч ракет різних типів і більш ніж 33 тисячі КАБів. Зупинити атаки на наші міста можна ударами по носіях цього озброєння – російських літаках на військових аеродромах.

 

Вчора відбулось перше успішне бойове застосування нашої нової зброї – української далекобійної ракети-дрона "Паляниця". Розробленої власними силами, щоб знищити наступальний потенціал ворога.

 

Ракет-дронів ставатиме більше, як стало більше наших далекобійних ударних дронів, результати яких ми бачимо майже щодня", - написав президент України.

 

У відео, яке опублікував президент, відзначають, що один із найефективніших способів протистояти російським ракетним обстрілам - бити по носіях цього озброєння - російських військових аеродромах.

 

Однак, союзники не дозволяють використовувати для цього своє озброєння.

 

Тож Україна запустила грантову програму для приватних ракетних проєктів, інвестувала в державні конструкторські бюро і провела дерегуляцію для стимуляції цієї галузі і "Паляниця" це перший результат цих зусиль.

 

Майже вся інформація про ракету засекречена. В межах дії ракети-дрону два десятки російських військових аеродромів.

 

Розробку завершили всього за 1,5 року.

 

"Паляниця" буде запускатися із наземної платформи. Двигун – турбореактивний. Вартість ракети дрона набагато нижча аналогів і робота щодо здешевлення та збільшення виробництва триває.

 

У відео йдеться, що задача "Паляниці" – "захистити мирне населення, знищивши наступальний потенціал ворога. І зробити це на його території".

 

Як повідомляла УМ, ракета-дрон «Паляниця» вперше застосована Україною проти росіян.