Війна незабаром завершиться перемогою України – Дуда

16:54, 24.08.2024
Війна незабаром завершиться перемогою України – Дуда

Анджей Дуда під час урочистостей на на Софійській площі у Києві. (Фото Офісу президента)

Президент Польщі Анджей Дуда переконаний, що Україна зможе відстояти свою свободу та перемогти росію у війні вже незабаром.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Дуда заявив у промові на День незалежності України на Софійській площі у Києві, передає Канцелярія президента Польщі у суботу.

 

В урочистостях також взяла участь прем’єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте.

 

На думку польського лідера,  День Незалежності України певною мірою є і днем незалежності всієї Центральної Європи, тому що "без незалежності України важко уявити незалежну та безпечну Польщу, Литву чи інші країни нашого регіону". 

 

 

Він відзначив героїчну боротьбу українців за збереження незалежності та пообіцяв, що Польща підтримуватиме Україну до переможного її завершення.

 

"Ми, поляки, знаємо, що незалежність не дається раз і назавжди. У нашій історії ми переживали трагічні моменти, ми двічі втрачали суверенітет і двічі відновлювали його надлюдськими зусиллями", – нагадав Анджей Дуда.

 

За його словами, приклад боротьби поляків за свою державність добре підтверджує, що наполегливість і прагнення до свободи мають привести до перемоги, навіть якщо супротивник видається набагато сильнішим.

 

"Я не мав і не маю найменшого сумніву, що, об’єднавшись у своїх зусиллях і боротьбі, мужній український народ відстоїть свою незалежність. І хоча сьогодні Україна бореться з російським агресором, бореться не на життя, а на смерть за свою незалежність, я переконаний, що війна незабаром завершиться перемогою сил свободи над світом тиранії. Тоді з темряви війни, на руїнах і випалених територіях почне куватися новий світ", – сказав президент РП.

 

І додав, що з попелу Другої світової війни врешті постала Європа такою, як вона є сьогодні. 

 

 

Дуда також згадав спільне минуле України, Литви та Польщі у складі Речі Посполитої:

 

"Території наших країн були плодючим ґрунтом для розвитку демократичних традицій і громадянських свобод, які ставали точкою відліку і надихали рухи за незалежність, що формували європейську ідентичність країн нашого регіону…

 

Той факт, що Україна сьогодні проливає кров за свободу і суверенітет, а не обирає життя в тіні імперської політики Кремля, коріниться в нашій спільній історії – я в цьому глибоко переконаний".

 

 

І нагадав, що саме Польща першою у світі офіційно визнала незалежність України у 1991 році.

 

Дуда зазначив, що неможливо забути та про болючі сторінки у спільному історичному минулому: "Ми їх не тривіалізуємо, не стираємо і не забуваємо. Ми хочемо будувати майбутнє, засноване на правді та щирому примиренні. Братні народи зобов’язані це одне одному, бо те, що нас об’єднує – сильніше за те, що нас роз’єднує.

 

Я вважаю, що саме єдність і солідарність між нами зараз має вирішальне значення, і тому ми маємо зміцнювати їх усіма силами".

 

Як повідомляла «УМ», перед урочистостями на Софійській площі президент Дуда  вшанував полеглих захисників України біля стін Михайлівського монастиря.