Україна повернула з полону 115 захисників у День Незалежності, фото

14:23, 24.08.2024
Україна повернула з полону 115 захисників у День Незалежності, фото

Це солдати, сержанти та матроси Нацгвардії, ЗСУ, Військово-морських сил, Державної прикордонної служби. (facebook.com/koordshtab)

Україна провела обмін військовополоненими з російською стороною на кордоні з Білоруссю в День Незалежності 24 серпня.

 

З російського полону вдалося повернути 115 воїнів-захисників, яких обміняли на 115 росіян-строковиків, взятих у полон на Курщині.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими у суботу.

 

Це солдати, сержанти та матроси Нацгвардії, ЗСУ, Військово-морських сил, Державної прикордонної служби.

 

 

«Усі врятовані під час 55-го обміну полоненими – це військовослужбовці-строковики, зокрема і ті, які потрапили у ворожу неволю під час героїчної оборони рідної землі ще в перші місяці повномасштабного російського вторгнення у 2022 році.

 

Серед інших вдалося визволити дев'ятьох незаконно засуджених оборонців. Звільнено військових моряків та трьох прикордонників, а також 82 оборонці Маріуполя (з них пів сотні боронили "Азовсталь")», - йдеться у повідомленні.

 

 

Також додому повертаються шестеро нацгвардійців з гарнізону охорони Чорнобильської атомної станції, військовослужбовці, які боронили Київську, Донецьку області, Херсонщину та Луганщину.

 

 

У штабі зазначають, що українські воїни, яких сьогодні вдалося звільнити з неволі ворога, також брали участь у важких боях за Гостомель і запасний командний пункт Генштабу на Київщині, а на Херсонщині – за пропускний пункт "Чонгар" на адміністративному кордоні з тимчасово окупованим Кримом. 

 

 

Чимало визволених українських військовослужбовців мають проблеми зі здоров'ям внаслідок поранень, а також через недотримання росією норм Міжнародного гуманітарного права у полоні. Всі вони пройдуть медичний огляд, необхідне лікування, отримають психологічну допомогу, реінтегруються в наше суспільство та дістануть належні виплати.

 

Україна висловлює вдячність Об'єднаним Арабським Еміратам за посередництво і допомогу в організації обмінів.

 

Як повідомляла "УМ", МВС презентувало фільм про повернення до життя звільнених з полону