Відкиньте російське ярмо: Епіфаній закликав Онуфрія до діалогу

11:59, 21.08.2024
Відкиньте російське ярмо: Епіфаній закликав Онуфрія до діалогу

Багато громад в Україні приєдналися до Помісної української православної церкви. (Фото ПЦУ)

Предстоятель ПЦУ, митрополит Київський і всієї України Епіфаній закликає вірян приєднуватися до Помісної церкви і пропонує московському попівству розпочати діалог без попередніх умов.

 

На його думку, православні в Україні мають нарешті скинути російське ярмо. Адже таку можливість надає новий закон про заборону релігійних організацій, пов'язаних із рф.

 

Як інформує Україна молода, про це Епіфаній заявив у ефірі телемарафону в середу.

 

«У парламенті підтримали цей законопроєкт. Тому ми маємо, справді, відповідне історичне зараз рішення.

 

Закон дає можливість всім релігійним структурам, які ще не зробили цього повністю звільнитися від контролю Москви. І ми зі свого боку знову й знову закликаємо всіх православних в Україні, які ще цього не зробили, відкинути нарешті це російське ярмо. Ми відкриті до діалогу без передумов», - сказав Предстоятель ПЦУ.

 

За його словами, Православна церква України весь час підтримувала необхідність захистити український релігійний простір від використання українських громад російськими релігійними центрами.

 

Тому Епіфаній знову озвучив заклик до очільника так званої УПЦ МП Онуфрія і до тих, хто перебуває з ним:

 

«Ми звертаємося, ми відкриті, ми протягнули нашу руку митрополиту Онуфрію, єпископату і духовенству із закликом розпочати діалог без попередніх умов.

 

Ми звертаємося до вірних. Адже від них залежить наше спільне українське майбутнє. Адже кожна громада, згідно з українського законодавства, і згідно з новим прийнятим законом, має можливість змінити свою юрисдикцію...Ми готові до єднання в цей не простий час випробування війною, коли агресор намагається нас знищити».

 

 

За даними Епіфанія, багато громад в Україні прийняли відповідне рішення і приєдналися до Помісної української православної церкви.

 

Він також зазначив, що для переходу громада повинна зібрати збори, прийняти відповідне рішення і внести зміни до власного статуту.

 

Коментуючи, слова представника УПЦ МП Климента про відсутність діалогу між духовенством ПЦУ та УПЦ МП, Епіфаній назвав його слова "дивними".

 

Адже з 2019-го він особисто і Синод зверталися до УПЦ МП, але у відповідь отримали лише ультиматум, на який ніколи не погодяться в ПЦУ: "Ми відкриті, ми готові до діалогу, але ми не отримали жодної відповіді. Ми очікуємо, але на жаль, вони навіть не бажають навіть спілкуватися із нами".

 

Нагадаємо, президент Зеленський вважає ухвалений Радою закон про заборону релігійних організацій, пов'язаних із рф, законом духовної незалежності України і готовий підписати його.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Історичний день. Нарешті забороняємо рпц юридично