Повертатимуть 10%: в Україні запускають «національний кешбек»

13:14, 20.08.2024
Повертатимуть 10%: в Україні запускають «національний кешбек»

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров: "Програма Національного кешбеку дозволить українцям отримувати до 3 тисяч гривень компенсації щомісяця за купівлю товарів українського виробництва". (Фото: Віталій Носач)

Кабмін України затвердив порядок надання грошової допомоги українцям «Національний кешбек». Відповідно до нього, громадяни отримуватимуть компенсацію 10% вартості куплених ними українських товарів.

 

Як інформує УМ, про це 20 серпня повідомила пресслужба Міністерства економіки.

 

Програма запрацює 2 вересня 2024 року. Її запуск проходитиме у два етапи:

 

виробники та продавці подадуть через портал «Дія» заявку на участь у програмі й зареєструють перелік товарів.

українці відкриють спеціальні рахунки, почнуть отримувати кешбек та зможуть переглядати суму нарахованого й виплаченого кешбеку в застосунку «Дія».

 

Отримані в рамках кешбека кошти можна буде витратити на послуги — медичні, комунальні, спорт, кіно, квитки на потяг та інші. Або задонатити на ЗСУ чи купити військові облігації. Максимальний обсяг кешбека — 3 тисячі гривень за місяць.

 

 

Кешбек надаватиметься на товари українського виробництва, в тому числі ліки й медичні вироби. При цьому він не буде нараховуватись на підакцизні товари.

 

Участь покупців, виробників і продавців в програмі добровільна, тож чи є кешбек на конкретний товар в конкретному магазині, покупця інформуватиме магазин. Це також можна буде перевірити на сайті програми.

 

Щоб отримувати кешбек, громадянину необхідно відкрити спеціальний рахунок та отримати віртуальну або фізичну карту в своєму банку або в додатку. Дати згоду на передачу даних про транзакції при купівлі товарів з вибраних карток. І далі в мобільному застосунку «Дія» обрати послугу «Національний кешбек».

 

Накопичені за місяць кошти приходитимуть на створену картку раз на місяць до 20 числа наступного місяця. Наприклад, кешбек за товари, придбані в вересні, прийде на рахунок до 20 жовтня. Зняти готівку з рахунку, куди нараховують кошти за кешбек, буде неможливо. Використати кошти від кешбеку, нараховані у 2024 році, можна буде до 31 січня 2025 року.

 

Як повідомляла УМ, Рада ухвалила історичний законопроект про заборону релігійних організацій пов'язаних із рф.