Із території ЗАЕС росіяни гатять по Нікополю - Зеленський

10:45, 19.08.2024
Із території ЗАЕС росіяни гатять по Нікополю - Зеленський

Росія шантажує світ загрозою катастрофи на ЗАЕС.

На Запорізькій АЕС росія зберігає на території атомної станції військову техніку та боєприпаси і використовує її як майданчик для завдання ударів по Нікополю та інших громадах.

 

Як інформує УМ, на цьому 19 серпня наголосив у Телеграмі Президент Володимир Зеленський.

 

«Росія шантажує світ загрозою катастрофи на ЗАЕС, використовує територію станції як майданчик для ударів по Нікополю та інших громадах поруч, зберігає військову техніку та боєприпаси на території ЗАЕС. Тільки повернення станції під український контроль означатиме повне дотримання всіх норм безпеки і загалом повернення ситуації навколо ЗАЕС до нормальності», - заявив Зеленський.

 

Він нагадав, що вже понад два роки російські окупанти контролюють найбільшу у Європі атомну станцію – Запорізьку АЕС. Незмінно російська присутність означає фундаментальну загрозу радіаційній безпеці України, всієї Європи і світу.

 

«Протягом десятиліть Україна гарантувала найвищий рівень безпеки ядерних обʼєктів, і так буде й надалі, але для цього має припинитися злочинна російська присутність на ЗАЕС», - зауважив Президент.

 

Нагадаємо, що Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у звіті зазначило, що одна із доріг, яка огинає Запорізьку АЕС, була пошкоджена внаслідок удару дроном.

 

Як повідомляла УМ, Пожежа на ЗАЕС: радіаційна ситуація на території України стабільна.