Україна та рф домовляються про обмін полоненими на Курщині

15:40, 15.08.2024
Україна та рф домовляються про обмін полоненими на Курщині

За окремими даними, понад 2 тисячі російських військових здалися в полон від початку наступу ЗСУ на Курщину. (Фото з відкритих джерел)

Україна та росія починають переговори про новий обмін полоненими, які були захоплені з обох сторін під час операції ЗСУ в Курській області.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Financial Times у четвер.

 

Зазначається, що українська військова розвідка, яка веде переговори про обмін військовополоненими, підтвердила виданню, що вона працює над обміном.

 

Офіційний Київ не розголошує точну кількість російських полонених, захоплених його силами під час Курської операції, але українські солдати на цьому напрямку повідомили FT, що ця цифра обчислюється "сотнями".

 

Військовий аналітик припускає, що понад 2 тисячі російських військових здалися в полон від початку наступу ЗСУ на Курщину.

 

Раніше російські офіційні особи вказували на те, що Москва може призупинити обмін полоненими. Але український омбудсмен Дмитро Лубінець сказав, що його розмова з російською колегою Тетяною Москальковою дала йому надію на те, що ворогуючі сторони зможуть просунутися в цьому питанні найближчим часом.

 

Пан Лубінець повідомив, що він проінформував ООН і Міжнародний комітет Червоного Хреста про те, що "права російських військовополонених захищаються, і в будь-який момент Україна готова продовжити процеси обміну на основі Женевської конвенції".

 

Напередодні президент Володимир Зеленський заявляв, що лише від початку доби ЗСУ вдалося взяти в полон понад 100 російських військових під час просування в Курській області.

 

Як повідомляла «УМ», 15 серпня стало відомо, що воїни ЦСО "А" СБУ полонили на Курщині роту росіян (майже 100 військових). Йдеться про факт наймасовішого взяття у полон ворога за один раз.