На Курщині планують створити військові комендатури України

17:47, 14.08.2024
На Курщині планують створити військові комендатури України

Нарада на Банковій щодо створення військових комендатур на території Курщини. (Фото Офісу президента)

Президент Володимир Зеленський та низка урядовців обговорили на спеціальній нараді питання створення за необхідності військових комендатур на території Курської області рф, яку контролює Україна.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Офіс президента в середу.

 

У нараді взяли участь Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, віцепремʼєр-міністерка – міністерка з питань реінтеграці ї тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, міністр внутрішніх справ Ігор Клименко та омбудсмен Дмитро Лубінець.

 

Очільник МВС доповів про гуманітарні аспекти сприяння Силам оборони України та забезпечення безпеки у прикордонних громадах нашої країни, а також у відповідних районах Курської області.

 

Головнокомандувач ЗСУ додав, що за необхідності на території Курської області будуть створені військові комендатури.

 

Ірина Верещук та Дмитро Лубінець поінформували про постачання гуманітарної допомоги в населені пункти Курської області, які перебувають під контролем України.

 

«Володимир Зеленський наголосив, що Україна, реалізуючи право на самооборону та захищаючи життя людей у прикордонних громадах нашої країни, здійснює активні дії на російській території, але при цьому українські Сили оборони суворо дотримуються вимог міжнародних конвенцій та міжнародного гуманітарного права», - йдеться у повідомленні.

 

Згодом омбудсман Дмитро Лубінець написав у соцмережах додав, що в  реалізації свого права на самооборону, відповідно до статті 51 Статуту ООН, Україна має право не лише захищатися, а й повинна дотримуватися усіх міжнародних конвенцій та вимог міжнародного гуманітарного права.

 

Тож українські військові у цілях самооборони сформували "буферну (санітарну) зону" на території Курської області.

 

За словами Лубінця, також на нараді обговорили питання доступу представників МКЧХ, ООН та інших неупереджених міжнародних організацій у здійсненні гуманітарних заходів. У "буферній зоні" повинно забезпечуватися постачання продовольства, медикаментів та інших необхідних цивільному населенню предметів, наголосив уповноважений з прав людини.

 

Тоді як пані Верещук своєю чергою наголосила, що цивільні росіяни у межах зазначеної зони перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права, якого Україна повністю дотримується.

 

Тому, силами українських військових планується:

 

1. Проведення гуманітарних операцій з метою підтримки цивільних осіб у межах зазначеної зони.

2. Відкриття гуманітарних коридорів для евакуації цивільних осіб: як у бік Росії, так і в бік України.

3. Допуск міжнародних гуманітарних організацій в зазначену зону з метою гуманітарного реагування, а також моніторингу гуманітарної ситуації.

 

Водночас Ігор Клименко додає після наради: «Створення буферної зони на території Курської області - крок, який покликаний захистити наші прикордонні громади від щоденних ворожих обстрілів».

 

За даними МВС, впродовж цього літа окупанти завдали понад 2 тис. ударів по Сумщині. Застосовували ракети, артилерію, КАБи, ударні дрони, міномети.

 

Нагадаємо, днями Ставка Верховного Головнокомандувача вперше офіційно підтвердила, що Сили оборони України проводять наступальну операцію на Курщині.

 

Як повідомляла «УМ», глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель та президент США Джо Байден прокоментували наступ Сил оборони України на Курському напрямку.