Держава законтрактувала мільйон українських дронів

11:44, 09.08.2024
Держава законтрактувала мільйон українських дронів

Держава законтрактувала мільйон українських безпілотників це далекобійні, розвідувальні та FPV-дрони. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Достроково виконати поставлене завдання вдалося українським виробникам БпЛА: 1 мільйон дронів для Сил оборони вже законтрактовано.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

 

«У грудні 2023 року Президент Володимир Зеленський поставив завдання виготовити мільйон дронів для Сил оборони. Завдання виконано, безпілотники вже законтрактовано для Сил оборони. Це, зокрема, вітчизняні FPV-дрони, далекобійні, розвідувальні та інші типи безпілотників, які вже працюють на фронті», - йдеться в повідомленні.

 

За час повномасштабної війни Україна з нуля створила й розвинула ринок БпЛА: якщо у 2022 році в Україні було тільки 7 виробників дронів, які могли отримувати державні контракти, зараз їх уже 87. Загалом виробництво безпілотників за останні понад два роки зросло у 100 разів.

 

Наразі 96% БпЛА, які закуповує держава, — українського виробництва. Щоб відкрити ринок, було створено умови для масштабування виробництва та ухвалено понад 20 революційних законів і нормативно-правових актів. Зокрема, було спрощено допуск БпЛА до експлуатації, скасовано ПДВ та мито на комплектуючі, збільшено маржинальність з 1% до 25%, прибрано додаткові дозволи тощо.

 

Ці кроки дали змогу виробникам масштабувати виробництво й відкрито конкурувати за державні контракти, а державі — закуповувати дрони за найвигіднішими умовами.

 

Як повідомляла УМ, українська компанія Skyeton виробляє дрони для ЗСУ в Словаччині.