Людина енциклопедичних знань: відійшов у засвіти дослідник Антарктики Бочкарьов

12:35, 05.08.2024
Людина енциклопедичних знань: відійшов у засвіти дослідник Антарктики Бочкарьов

Володимир Бочкарьов був носієм живої пам'яті про історію полярних досліджень. (Фото: Національний антарктичний науковий центр)

На 85 році життя помер популяризатор полярних досліджень, видатний журналіст та письменник Володимир Бочкарьов.

 

Як інформує УМ, про смерть видатного українця повідомили у Національному антарктичному науковому центрі у Фейсбуці.

 

"Із превеликим сумом дізналися, що 4 серпня не стало Володимира Івановича Бочкарьова – багаторічного прес-секретаря і керівника редакційно-видавничого відділу Національного антарктичного наукового центру, засновника і головного редактора журналу "Експедиція ХХІ", відомого українського журналіста і письменника", – йдеться у дописі центру.

 

Зазначається, що Бочкарьов був:

 

людиною енциклопедичних знань з тонким почуттям гумору;

учасником антарктичних експедицій;

носієм живої пам'яті про історію полярних досліджень.

 

 

"Він ширив ці знання і розвивав зацікавлення Антарктикою в дорослих і в молоді", – уточнюється у повідомленні.

 

Бочкарьов був не просто членом Спілки журналістів України – він був нагороджений також її золотою медаллю "За особливі заслуги".

 

"Серце Володимира Івановича перестало битися на 85-му році життя. Але практично до останніх днів він залишався активним і продовжував працювати", – наголосили у Національному антарктичному науковому центрі.

 

Там додали, що спадок Бочкарьова залишається у численних статтях і в книзі "Соло для Антарктиди… з оркестром" – із захопливим сюжетом про п'яту українську експедицію в Антарктику на судні "Горизонт" (2000).

 

 

"Здавалося б, війна девальвує втрати, а смерть стає буденністю. І все ж, коли втрачаємо близьких, друзів і колег, біль втрати не слабшає. Навіть тоді, коли людина прожила довге і плідне життя. Світла память про Володимира Бочкарьова – щиру людину і відданого популяризатора полярних досліджень – залишиться в серцях багатьох його колег, журналістів і полярників. Колектив Національного антарктичного наукового центру висловлює глибоке співчуття близьким і друзям Володимира Івановича", – підсумовується у дописі.

 

Дата прощання з Володимиром Бочкарьовим наразі невідома.

 

Як повідомляла УМ, Антарктида «плаче»: крижаний щит за 200 років став тоншим на 450 метрів.