Міноборони виявило клони застосунку Резерв+

10:39, 05.08.2024
Міноборони виявило клони застосунку Резерв+

Міністерство оборони України попереджає про поширення росіянами фейкового застосунку Резерв+ для збору персональних даних.

Три підробки веб-застосунку Резерв+ наразі виявлено Міністерством оборони України.

 

Як інформує УМ, про це повідомила заступниця міністра оборони України з питань цифрових трансформацій Катерина Черногоренко.

 

«Центр реагування кіберінцидентів Міністерства оборони виявив три підробні веб-застосунки Резерв+. Сайти були виявлені на етапі створення, розсилка ще не почалася. Ми встигли вчасно. Наші спеціалісти виявили цю загрозу, і ми дуже оператвино вирішили повідомити про неї нашим громадянам, щоб люди не втрачали пильність і знали, як розпізнати цю підробку», - сказала Черногоренко.

 

За її словами, головна ознака підробного сайту - веб-адреса, яка схожа на реальну, але з невеликими відмінностями.

 

«Користувачам, насамперед, варто звернути увагу на адресний рядок. Резерв+ завантажується за офіційним посиланням з ім'ям mod.gov.ua. Там є лінк на застосунок в App store і Google play market. І ми наполегливо радимо не переходити за посиланнями, що імітують цю назву, але закінчуються на інші додаткові імена типу top, websate, org тощо. При завантаженні застосунку просимо перевіряти, що розробником є саме Міністерство оборони України», - додала заступниця міністра оборони з питань цифрових трансформацій.

 

Вона зазначила, що псевдосайти створюють для того, щоб збирати персональні дані українських військовозобов'язаних, використовувати для можливих атак або використовувати в інформаційно-психологічних операціях ворога, щоб дискредитувати роботу Міністерства оборони України. Також станом на тепер це декілька склонованих сайтів, які ще масово не розсилались.

 

Як повідомляла УМ, Міноборони про оновлення даних: тепер тільки у ТЦК та «Резерв+».