Розгром «вагнерівців» туарегами призвів до розриву дипвідносин Малі з Україною

09:53, 05.08.2024
Розгром «вагнерівців» туарегами призвів до розриву дипвідносин Малі з Україною

Малі розірвало дипломатичні відносини з Україною після розгрому там російських найманців «ПВК Вагнера» (Фото: Вікіпедія)

Після того, як повстанці-туареги на півночі країни вбили десятки російських найманців «ПВК Вагнера» Малі розірвало дипломатичні відносини з Україною. Перехідний уряд обурився словами речника української розвідки Андрія Юсова, які нібито вказують на підтримку цього нападу Україною.

 

Як інформує УМ, відповідне комюніке 5 серпня опублікувало Міністерство закордонних справ Малі у соцмережі Х.

 

Минулого тижня Юсов заявив, що повстанці-туареги «отримали необхідну інформацію, що дозволила провести успішну операцію проти російських воєнних злочинців».

 

В МЗС Малі зазначили, що «з глибоким подивом» відзначили слова Юсова і вважають, що його заява «визнає причетність України до боягузливого, віроломного і варварського нападу озброєних терористичних груп».

 

Там також згадали про коментар посла України в Сенегалі Юрія Пивоварова на повідомлення речника української розвідки. Через цей коментар Пивоварова сенегальське закордонне відомство днями навіть викликало його до себе.

 

Відомство також звинуватило український уряд у агресії та підриві суверенітету Малі.

 

Там також погодилися з «оцінкою» дій України з боку Росії, яка «попереджала світ про неонацистську та злочинну природу української влади, яка є союзником міжнародного тероризму». Тому, з огляду на це все, офіційний Бамако «негайно» розриває дипломатичні стосунки з Києвом.

 

Нагадаємо, що 28 липня стало відомо, що повстанці-туареги вбили й поранили десятки найманців «ПВК Вагнера». Російське пропагандистське агентство ТАСС із посиланням на джерела, а також «військкор» Семен Пегов писали, що під час стрілянини помер автор відомого «вагнерівського» телеграм-каналу Grey Zone Микита з позивним «Білий».

 

Також загинув командир російських найманців у Малі Антон Єлізаров із позивним «Лотос». Він брав участь у вторгненні в Україну та керував штурмами під Попасною, Сєверодонецьком, Лисичанськом, Вуглегірською ТЕС і під Соледаром. Перед цим убивав людей в Центральноафриканській Республіці (ЦАР) і Сирії. Лотос має звання Героя РФ, а також «ДНР» і «ЛНР». Як Лотос, так і Білий катували українців, чим дуже пишалися.

 

Повстанці-туареги 28 липня опублікували звернення до українців українською мовою. Вони висловили солідарність з Україною в боротьбі з Росією та запропонували передати полонених найманців «ПВК Вагнера».

 

Наступного дня смерть «вагнерівців» у Малі підтвердив російський телеграм-канал «Разгрузка Вагнера», який повʼязують із керівництвом «ПВК Вагнера».

 

Туареги — етнічна група, яка населяє регіон Сахари, зокрема частину північного Малі. Угруповання повстало проти уряду малійської хунти у 2012 році, але пізніше повстання перехопили ісламістські угруповання. У 2015 році воно підписало мирну угоду з Малі, але наприкінці 2022 року CSP-PSD вийшло з переговорів. Проти туарегів, зокрема, воює «ПВК Вагнера».

 

Російські найманці з «ПВК Вагнера» присутні в Малі з 2021 року — туди їх покликала військова хунта «задля безпеки». Також «вагнерівці» присутні ще в кількох африканських країнах і намагаються мати там військовий, економічний і політичний вплив.

 

Як повідомляла УМ, туареги у Малі позували з прапором України після знищення «вагнерівців».