Відбудова «Охматдиту»: на Prozorro проведуть новий тендер

17:16, 02.08.2024
Відбудова «Охматдиту»: на Prozorro проведуть новий тендер

Жодного договору з відбудови Охматдиту не підписано ні з боку лікарні, ні з боку МОЗ. (facebook.com/ndslohmatdyt)

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко запевняє, що скандальний тендер на відбудову дитячої лікарні "Охматдит" скасують і проведуть заново на Prozorro.

 

Максимальний термін, коли буде оголошений новий конкурс, становить три тижні.

 

Як інформує Україна молода, про це Ляшко повідомив на брифінгу 2 серпня.

 

За його словами, до процесу буде залучено закупівельника МОЗ ДП "Медичні закупівлі", у якого найбільший досвід закупівлі за кошти державного бюджету.

 

Наразі, як зазначив Ляшко, жодного договору з відбудови Охматдиту не підписано ні з боку лікарні, ні з боку МОЗ, благодійний фонд "Охматдит" тільки розглядав певні компанії, щоб подати їх на затвердження.

 

«По новому тендеру: я хочу, щоб він ого якомога швидше, тому наступного тижня ми створимо наглядово-ревізійну раду, яка затвердить критерії для учасників тендеру», - заявив міністр.

 

До наглядової ради ввійдуть представники МОЗ, адміністрації "Охматдиту" та шість благодійників, які пожертвували найбільшу суму на відновлення.

 

Кошти, які були зібрані на БФ "Охматдит", будуть перераховані на казначейський рахунок лікарні. Ревізійно-наглядова рада буде відповідати за доцільне використання цих коштів.

 

«Ми оголошуємо через процедуру Prozorro: критерії того оголошення, хто може податися та вимоги до підрядника. Вони будуть зазначені там і узгоджені з наглядовою радою», - каже керівник МОЗ.

 

Наступного тижня планується провести зустріч із найбільшими будівельниками та проговорити з ними перспективи відновлення тих корпусів НДСЛ "Охматдит", які постраждали внаслідок російського обстрілу.

 

Ляшко додав, що МОЗ звернулося до Нацполіції з проханням провести перевірку будівельної компанії, яку за конкурсом обрав благодійний фонд "Охматдит" для відбудови нового корпусу, що постраждав від російського обстрілу. Такий крок Ляшко пояснив тим, що, зокрема, на балансі компанії не було відповідної техніки для проведення необхідних робіт.

 

За його даними, після російського терористичного обстрілу безпосередньо на благодійний рахунок НДСЛ "Охматдит" надійшло 312 млн грн пожертв, на рахунок благодійного фонду "Охматдит" - 378 млн грн, 320 млн грн було зібрано на платформі UNITED-24. Ще 100 млн грн було виділено урядом з резервного фонду.

 

Також американський меценат Говард Баффет після аналізу всього обладнання, яке було пошкоджено, виділив 11,2 млн доларів, але допомога буде надана саме обладнанням, а не виділенням коштів на рахунки. Окремо уряд Литви виділив 1 мільйон доларів. І уряд Німеччини заявив про намір виділити 10 млн євро.

 

Як повідомляла «УМ», напередодні стало відомо, що правоохоронці додатково перевірять тендер на відбудову «Охматдиту», який викликав суспільний резонанс.

 

Громадськість обурило, що переможцем тендеру стала компанія, що пропонує свої послуги за завищеними цінами. Тому керівництву МОЗ довелося реагувати на скандал.