Дрон вибухнув під дверима: на Київщині поранено російського опозиціонера Пономарьова, фото

13:34, 01.08.2024
Дрон вибухнув під дверима: на Київщині поранено російського опозиціонера Пономарьова, фото

Ілля Пономарьов після отримах поранень. (Фото: Фейсбук Ілля Пономарьов)

У ніч проти 1 серпня під час атаки на Київську область російський безпілотник "Герань-2" влучив по будинку російського опозиціонера Іллі Пономарьова на околицях столиці.

 

Політик отримав численні уламкові поранення і заявив про замах на себе.

 

Як інформує УМ, про це 1 серпня повідомили українські ЗМІ й сам Пономарьов на своїй сторінці у Фейсбуці.

 

Безпілотник вибухнув за 5 м від вхідних дверей. Будинок суттєво пошкоджено. .

 

Опозиціонер зазнав численних уламкових поранень, але його життю нічого не загрожує.

 

Наразі Пономарьов перебуває у безпеці під захистом. Поліція Києва та області проводить розслідування

 

Також повідомляється, що під час попередньої нічної дронової атаки, 31 липня, на територію ділянки Пономарьова вже прилітали три дрони.

 

Тоді ворожі цілі збила ППО і вони впали на відстані 50-100 м від будинку, завдавши лише незначної шкоди.

 

 

Джерела зазначають, що під час першої атаки було зроблено висновок, що будинок Пономарьова не був ціллю, проте атака 1 серпня показала, що саме опозиціонер був під прицілом. "Сьогодні у мене, схоже, другий день народження. П'ята спроба нападу була найбільш нестандартною та успішною, проти якої було важко захиститися. Але хрін їм! Подробиці напишу пізніше".

 

Варто навести повний текс повідомлення, яке Ілля Пономарьов оприлюднив у Фейсбуці: «Ще вчора написав, що мене всі ненавидять. А сьогодні я бачу, як сильно ви всі мене любите. Дякую, немає нічого кращого за це відчуття!

 

Щодо того, що сталося.

Російська влада вже давно намагалася до мене дозвонитися. Ще у 2016 році була одна (явно несистемна) спроба, її безуспішно здійснив чеченський вбивця, якого потім застрелила Аміна Окуєва. Три - серйозніші - сталися з лютого 2022 року через наші правоохоронні дії. Вони не вийшли, але це призвело до того, що у мене дуже серйозна безпека в різних країнах. Хто бачив, той знає. Через це вкрай важко потрапити до мого Києва додому.

 

 

Так ворог вирішив піти нетрадиційним шляхом.

Вчора, 31.07 - ще шантажував на сторінці фб - прокинувся о 3 ранку, бо почалася канонада проти дронів. У 3-15 стався гучний вибух, один з дронів (звук був чіткий, що це Shahed-136, він же Геран-2, з 40 кг вибухівки) прямо перед будинком впав у воду. Незрозуміло куди він літав. А близько 4-ї години ранку також були збиті два безпілотники, які рухалися з північно-східного напрямку, впали і вибухнули (один на землі, інший здетонував об верхівку дерева) один за 50 м, інший за 100 м від будинку Від них вже були досить серйозні пошкодження - вибито кілька вікон.

 

Мій охоронець мав змішані почуття. З одного боку, в особисту атаку не вірили, і тому було дуже розумне пояснення того, що відбувається - цілу групу дронів можна було запустити з однією метою, їх сили протиповітряної оборони могли бути збиті приблизно в тій ж точці над нашим будинком, ну вони впали в одному місці. Було соромно, звичайно, що всі три і всі в одному, це дуже незвично - але не виключено. Так ми оцінили пошкодження, замовили нові вікна і взялися за роботу.

 

 

Однак атака повторилася сьогодні вночі. Я знову прокинувся незадовго до вибуху - ця пекельна машина звучить як зламаний мопед. Але цього разу набагато гучніше, з того ж напрямку, що і вчора, і - головна різниця - що в нього не б'ло протиповітряної оборони (тоді виявилося, що повітряну тривогу скасували за кілька хвилин до цього). Ця штука вибухнула дуже сильно, прямо перед моїм порогом, і в мене прилетіла купа осколків. Пожежу швидко загасили охоронці, але крові було багато, і їм довелося швидко їхати до лікарні.

 

Велика подяка лікарям (я, звичайно, захоплююсь тим, як зараз працює українська медицина, особливо при військових травмах), вже годину за дві б'ють. Тож тепер я виглядаю страшною, злою, сиджу в офісі і заспокоюю всіх моїх друзів, які продовжують мені дзвонити. Хлопці, ви найкращі!

 

 

Взагалі, трохи відчуваю себе Ісмаїлом Ханією, навпаки. Ось яка влада, у них такі авіаудари. Добре, що колись ми не встигли звести ГЛОНАСС з розуму. Я думаю, його провина врятувала мене. До смерті було не чотири кроки, а буквально п'ять метрів. Поліція померла.

 

Тепер наше завдання - змусити їх пошкодувати про цю невдачу. Зусилля і на фронті, і партизани, і санкції не подвійні, а десяті. Моє вухо ще не постраждало, тому є куди цілитися. І так, хто мене там читає в Москві - до кінця війни мене не буде вдома, тому буду вдячна, якщо залишите його в спокої. Ви з'їли таку смачну ожину...

 

 

PS Всі питають як допомогти. Друзі, скажу банально - в даній ситуації дуже-дуже потрібні гроші. Можна надсилати на paypal [email protected] з поміткою, що це для Іллі (якщо потрібен криптогаманець, пишіть в приват, відповім). І якщо захочете мені це відправити, я не ображусь, але попрошу відправити в Легіон Свобода Росії. Їм чесно це потрібно більше. Весь реквізит у них в тг каналі».

 

Як повідомляла УМ, Атака дронів: Повітряні сили у ніч на 1 серпня знищили усі запущені «шахеди».