Олександр Свіщов: Мистецькі проекти мають велике значення для українського суспільства та його культурного розвитку

19:03, 31.07.2024
Олександр Свіщов: Мистецькі проекти мають велике значення для українського суспільства та його культурного розвитку

Олександр Свіщов - український меценат, який продовжує традиції своїх нащадків

Історія України – це не лише хроніка подій, а й літопис великодушності. Наші предки, розуміючи важливість інвестицій у майбутнє, підтримували різні сфери життя – від економіки до духовності. Саме завдяки їхній підтримці ми маємо сьогодні той культурний і освітній багаж, яким пишаємося.
 
У стінах Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» до 15 серпня можна побачити мистецький проєкт «Молитва за Україну», відкритий з нагоди відзначення Дня Державності України. Цей проєкт є закликом до дії, до єднання заради спільної мети, нагадуванням про те, що кожен з нас може зробити свій внесок у перемогу, творити, підтримувати воїнів, допомагати постраждалим. 
 
Проєкт розповідає про всі ті звірства і злодіяння, що чинить Росія сьогодні, через образ Божої Матері показує страждання українців та щоденні знищення наших домівок. Цей масштабний проєкт став можливим завдяки меценату Олександру Свіщову, який як справжній патріот надав митцям можливість працювати у гарних умовах, видав гонорари та премії за кращі твори.
 
 
Рік тому у  Національному заповіднику «Софія Київська» до Дня Незалежності відбулося відкриття мистецького проєкту «Україна крізь віки». Мета проєкту – показати історію України через образ юної дівчини, оточеної найважливішими історичними та мистецькими артефактами регіону, який вона представляє. 
 
Ці два проєкти не тільки схожі за своїм посилом, концепцією, обидва проєкти стали можливими завдяки меценату Олександру Свіщову.
 
«Разом з Юрієм Котиком зробили цілий ряд проєктів, такі країни як: Італія, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Південна Корея, Литва, Польща, Греція, Великобританія, Грузія, Монако, Словаччина, Угорщина, Австрія, Словаччина, США та інші з початку повномасштабного вторгнення через мистецтво побачили усю ту проблематику і горе що відбувається в Україні.
 
Хотілося більше, більше сказати про Україну, більше розповісти про її історію, її культуру, переселення народів, зв'язок з Європою, розказати про весь той біль, все те горе, той жах, що відбувається у нашій країні. Як це можна зробити? Лиш через мистецтво, адже мистецтво, це те, що існує без кордонів, мистецтво це те, що може відбутися у будь яких проявах і взаємодіях, де важлива думка для самовираження, а шляхи реалізації відбуваються від рівня митців, їх майстерності, та головне фінансування ідеї, адже без коштів неможливо зробити щось величне, значиме, яке стане новою сторінкою у сучасному мистецтві , живою сторіночкою сучасної історії, та тим  механізмом, що дасть можливість не тільки заявити Україні про себе як про Державу що бореться за виживання, а про Державу, що має глибоке коріння світового значення. Саме завдяки підтримці мецената Олександра Свіщова нам це вдалося», - розповів народний художник України Володимир Козюк.
 
 
Олександр Юрійович Свіщов також активно підтримує музейну справу, передаючи Винниківському історико-краєзнавчому музею старовинні артефакти та ексклюзивні європейські монети. Його внесок у розвиток культури та мистецтва є невичерпним джерелом натхнення для багатьох українців.
 
 
Олександр Свіщов – це втілення сучасного українського мецената. Своїми щедрими пожертвами він не лише відроджує славні традиції українського благодійництва, а й активно сприяє розквіту вітчизняної культури.
 
Завдяки його підтримці такі амбітні проекти, як «Молитва за Україну» та «Україна крізь віки», змогли побачити світ і об’єднати українців у ці непрості часи. Проєкти стали символом єднання та підтримки українського народу у боротьбі за незалежність. Вони є візитівкою країни, ї вже у найближчий час будуть представленні у багатьох країнах Європи.