росія зарожує об’єктам культурної спадщини України - ЮНЕСКО

21:19, 25.07.2024
росія зарожує об’єктам культурної спадщини України - ЮНЕСКО

Делегація України на 46-й сесії Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. (mfa.gov.ua)

Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вперше офіційно зафіксував, що рф є причиною загрози об’єктам культурної спадщини України.

 

Відтак у Комітеті закликають росію утриматися від дій, що можуть завдавати шкоду культурній спадщині України.

 

Як інформує Україна молода, про це інформує пресслужба МЗС України в четвер.

 

У міністерстві зазначають, що це це вагома перемога делегації України в складі представників МЗС, Міндовкілля та МКІП на чолі з Анастасією Бондар.

 

І додають, що дане рішення було прийнято під час розгляду питання стану збереження українських об’єктів всесвітньої спадщини "Київ: Собор Святої Софії та прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра", "Львів - Ансамбль історичного центру" та "Історичний центр Одеси".

 

За результатами розгляду і голосування Комітет всесвітньої спадщини (КВС) також закликав виконувати свої зобов'язання за міжнародним правом, включаючи статтю 6 Конвенції про всесвітню спадщину.

 

"Сьогоднішнє рішення КВС має довгострокові позитивні наслідки для України. По-перше, Комітет нарешті в своїх офіційних документах зафіксував, що саме російська федерація є причиною загрози обʼєктамкультурноїспадщиниУкраїни. Минарештізмоглиуникнутирозмитих формулювань про "заклики до всіх сторін", - розповіла голова Національної комісії у справах ЮНЕСКО, заступниця глави МЗС України Ірина Боровець.

 

Вона відзначила, що, підтримка України в КВС дає чіткий сигнал країні-агресорці, що цивілізований світ стоїть на боці України у відновленні справедливості та захисті нашої культурної спадщини.

 

Комітет ЮНЕСКО вперше рішуче засудив повномасштабну агресію Росії та цілеспрямоване знищення культурної спадщини та української ідентичності, підкреслило МЗС.