Підтримка України є питанням історичної відповідальності Німеччини – Шольц

19:51, 20.07.2024
Підтримка України є питанням історичної відповідальності Німеччини – Шольц

Олаф Шольц під ча виступу з нагоди 80-річчя невдалого замаху на Гітлера. (Фото: dpa)

Канцлер ФРН Олаф Шольц переконаний, що підтримка України - це питання історичної відповідальності Німеччини.

 

Як інформує Україна молода, про це він заявив у своїй промові з нагоди 80-річчя невдалого замаху на Адольфа Гітлера, пише Spiegel в суботу.

 

Зокрема, пан Шольц сказав, що з огляду на власну історію Німеччина повинна міцно стояти на боці демократії та на боці України, яка за неї бореться сьогодні.

 

У своїй промові Федеральний канцлер також згадав про мужність українського народу у боротьбі проти повномасштабної агресії рф.

 

«З огляду на нашу власну історію, для Німеччини в цій ситуації може бути лише одне місце: на боці України. У 2024 році ми не можемо відзначати це 20 липня, не думаючи про відважних громадян України, які більше двох років чинять опір злочинній російській агресивній війні», - сказав політик.

 

Згадуючи про диктатора росії путіна, Шольц акцентував, що нині триває війна, "якою російські правителі відверто переслідують мету завоювання України і знищення її як суверенної країни - через 79 років після закінчення Другої світової війни і 79 років після набуття чинності Статуту Організації Об'єднаних Націй".

 

Очільник уряду ФРН також закликав німців до пильності у питанні захисту демократії.

 

"Демократія процвітає завдяки участі громадян, їхнього ставлення один до одного з повагою та протистояння усім видам людиноненависництва та екстремізму. Ті, хто борються з нашою демократією, завжди зустрінуть наш рішучий опір", - додав канцлер.

 

Як повідомляла "УМ", упродовж літа Німеччина передасть Україні третю систему ППО Patriot, установки IRIS-T і Gepard, а також ракети та боєприпаси.
 

ДОВІДКА "УМ"

 

20 липня 1944 року офіцери Вермахту на чолі з графом фон Штауффенбергом марно намагалися вбити нацистського диктатора Адольфа Гітлера за допомогою вибухівки і повалити націонал-соціалістичний режим.

 

Гітлер вижив, заколотників було страчено, а війна тривала ще понвд 9 місяців.