У Німеччині знайшли роботу понад 190 тисяч українців

10:42, 18.07.2024
У Німеччині знайшли роботу понад 190 тисяч українців

У Німеччині популяризують програму працевлаштування біженців у Німеччині - Job-Turbo. (Фото з відкритих джерел)

Міністерство праці та соціальних питань ФРН запевняє, що програма прискорення працевлаштування громадян України та деяких інших країн, які знайшли захист у Німеччині (Job-Turbo), проходить цілком успішно.

 

Наразі у Німеччині знайшли роботу понад 190 тисяч українців.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє кореспондент Укрінформ з посиланням на відомство у четвер.

 

"Близько 192 тисяч громадян України наразі працевлаштовані та сплачують соціальні податки. Крім того, понад 48 тисяч осіб працюють неповний робочий день", – зазначили у міністерстві.

 

При цьому, там спростували повідомлення ЗМІ про те, що, мовляв, лише близько 33 тисяч українців були влаштовані на роботу при "плані" 200 тисяч.

 

"Наведена цифра – близько 33 тисяч осіб – базується на неадекватному представленні статистики в ЗМІ. Це явно не повна кількість українських працівників", – стверджують у міністерстві.

 

Щодо "плану", то метою Job-Turbo, запровадженого торік восени, не було працевлаштувати 200 тисяч українців. Йшлося про кількість українців, які завершили або найближчим часом завершать інтеграційні курси та здобули базові знання німецької мови, що є умовою для прийняття на роботу.

 

У Мінпраці зазначили, що зараз центри зайнятості (Джоб-центри) значно частіше звертаються до біженців після закінчення інтеграційних курсів. Водночас кількість вакансій, зареєстрованих у Федеральному агентстві зайнятості, лише за три весняні місяці зросла майже вдвічі.

 

Станом на квітень 2024 року з 855 415 громадян України працездатного віку, які мешкають у Німеччині, майже дві третини (541 927) – це жінки. До категорії непрацездатних належить 289 тисяч дітей і підлітків і 117 тисяч людей похилого віку (65+ років).

 

Раніше канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав німецькі компанії активніше брати на роботу українських біженців.

 

Водночас міністр праці ФРН Губертус Гайль оголосив про зміну курсу уряду ФРН у питанні працевлаштування біженців. "Мовний бар'єр знижується. Настав час йти працювати", – заявив міністр, переважно звертаючись до біженців з України.

 

Як повідомляла "УМ", ЄС продовжив тимчасовий захист для українців до 2026 року.