Роботи на «нулі»: у ЗСУ випробовують роботизовані та безпілотні системи, фото

14:07, 17.07.2024
Роботи на «нулі»: у ЗСУ випробовують роботизовані та безпілотні системи, фото

Роль безпілотних наземних та повітряних комплексів на полі бою стрімко зростає: вони виконують широкий спектр завдань, включаючи ударні, розвідувальні, інженерні, логістичні та евакуаційні. (Фото: сайт Міноборони)

 Міноборони України прискореними темпами розвиває інноваційні проєкти, щоб здобути технологічну перевагу на полі бою.

 

Міністр оборони України Рустем Умєров визначив це завдання як пріоритетне, відтак ця робота набирає темпів та масштабується.

 

Як інформує УМ, про це 17 липня повідомили на сайті Міноборони.

 

 Один із таких інноваційних проєктів наразі проходить випробування. Проєкт передбачає комплексне застосування наземних і повітряних роботизованих та безпілотних систем для виконання певних бойових завдань. Фахівці, залучені до його втілення, зазначають, що реалізація цього задуму є перспективою найближчого майбутнього.

 

 "Міністр оборони та Головнокомандувач ЗСУ визначили розвиток роботизованих комплексів та їхнє масове застосування одним з пріоритетних завдань. Йдеться про системні рішення і зміни. Реалії війни диктують нові вимоги. Маємо дуже швидко реагувати на виклики часу, бути завжди на крок попереду ворога, максимально вкладатися у розвиток інноваційних інструментів війни, щоб мати більше спроможностей на полі бою", — зазначив перший заступник міністра оборони України генерал-лейтенант Іван Гаврилюк.

 

 

 На одному з полігонів ЗСУ проводяться випробування комплексного застосування безпілотних систем для інтеграції "залізних солдатів" до виконання завдань у загальній системі бойових порядків військ. Тут бойові завдання виконують роботи – дрони-розвідники, дистанційно керовані кулемети на турелях, роботи-сапери, наземні роботи-логісти тощо.

 

 

 Генерал-лейтенант Іван Гаврилюк наголосив: "Це унікальний досвід українських зброярів та фахівців ІТ-сфери. Ми спостерігаємо, як сучасні технології змінюють архітектуру бойових дій. Наше спільне завдання – надати нашим воїнам якомога більше сучасних зразків озброєння та військової техніки. Успішна реалізація цього проєкту та його масштабування сприятиме створенню передової індустрії роботизованих систем в Україні. А головне, на фронті це рятуватиме життя наших воїнів".

 

 

 Додамо, що за інформацією Головного управління забезпечення супроводження життєвого циклу озброєння та військової техніки, у першому півріччі 2024 року Міноборони кодифікувало та допустило до експлуатації у підрозділах ЗС України понад 70 зразків безпілотних авіаційних комплексів (БпАК) вітчизняного виробництва та майже 30 наземних роботизованих платформ.

 

 

Як повідомляла УМ, «Гетьман Іван Мазепа»: ВМС показали випробування у морі українського корвета.