Окупанти не віддають тіла: Лубінець просить Червоний Хрест посприяти поверненню закатованих бердянських підлітків

13:19, 17.07.2024
Окупанти не віддають тіла: Лубінець просить Червоний Хрест посприяти поверненню закатованих бердянських підлітків

Саме на Червоний Хрест покладені зобовʼязання стосовно репатріації тіл та врегулювання подібних ситуацій (на фодо замордовані російськими нелюдами підлітки з Бердянська Микита Ханганов та Тигран Оганесян). (Фото: Телеграм Омбудсман Лубінець Дмитро)

До Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) звернувся уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, аби вони надали можливість родинам поховати закатованих у окупованому Бердянську Тиграна Оганесяна та Микиту Ханганова.

 

Як інформує УМ, про це 17 липня повідомив Лубінець у Телеграм.

 

«24 червня 2023 року російські окупанти в Бердянську вбили українських підлітків. Відбулася позасудова страта. Тепер же російська сторона відмовляється повернути тіла загиблих хлопців їхнім батькам або українській стороні. За інформацією, яку я отримав, росіяни збираються таємно поховати їхні тіла», – написав, зокрема, омбудсман.

 

Уповноважений з прав людини вказав на те, що МКЧХ – це єдина міжнародна організація, яка має право доступу до окупованих Росією територій України.

 

«Саме на них покладені зобовʼязання стосовно репатріації тіл та врегулювання таких ситуацій», – наголосив омбудсмен.

 

26 червня 2023 року стало відомо, що двоє підлітків в окупованому Бердянську – Тигран Оганнісян та Микити Ханганов – були вбиті пострілами снайперів. Про це в ефірі програми Радіо Свобода «Свобода Live» розповіла співзасновниця Медійної ініціативи за права людини, координаторка напрямку «Війна і правосуддя» Ольга Решетилова.

 

Раніше підлітки отримали звинувачення від Слідчого комітету Російської Федерації про нібито «готування диверсії» на залізниці. Їм інкримінували статтю, яка передбачає від 10 до 20 років ув’язнення.

 

За даними правозахисників, Тиграна Оганесяна п’ять днів жорстоко допитували та катували. Від підлітка вимагали зізнатися у готуванні диверсії, повідомив Лубінець.

 

Як повідомляла УМ, у Бердянську допитують та обшукують родичів убитих підлітків-партизанів.