Нові бригади чи дивізійна структура: що передбачає позиційна війна

15:00, 16.07.2024
Нові бригади чи дивізійна структура: що передбачає позиційна війна

Підрозділи дивізій можуть ротуватися поротно, побатальйонно, без переміщення військової техніки через усю країну. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Президент каже, що 14 нових недоукомплектованих бригад стали доукомплектовувати озброєнням.
 
А в мене запитання до верховного - навіщо нам 14 нових бригад? Адже це щонайменше 1400 осіб адміністративного персоналу (штаб, тил), 14 повних вантажівок паперових документів на рік, купа геморою з ППД, із розміщенням штабів і складів, медичної служби тощо. 
 
Мені заперечать - нам потрібні свіжі бригади для ротації тих, хто бере участь у боях. А ви знаєте, що таке ротація? - Це коли через усю країну тягнуться колони із заходу на схід, а потім зі сходу на південь, зношуючи матеріальну частину і людські організми, а потім свіжа бригада на нових для неї позиціях втрачає людей на наших же мінах, встановлених попередниками, воює слабко, зазнає втрат, не знаючи до кінця ситуації, і не налагодивши належним чином взаємодію із сусідами.
 
Про те, що "свіжа бригада" - це все необстріляні бійці, у яких ризики загинути в рази більші, ніж у старих, бувалих воїнів - і говорити не доводиться.
 
У поцизійній війні на виснаження нам давно треба було перейти на дивізійну структуру.
 
Дивізія - більш велике армійське формування, яке може тримати ширший фронт, а отже, командири на місцях будуть чудово взаємодіяти з сусідами, у дивізії більше вогневих засобів - їх не треба випрошувати у всілякого роду командувань, яких у нас хмари, та й самі ці командування - ОТУ, ОСУВ будуть здебільшого непотрібні, їх цілком замінять штаби дивізій. 
 
Підрозділи дивізій можуть ротуватися поротно, побатальйонно, без переміщення військової техніки через усю країну, без втрати знань про обстановку (штаб залишається на місці і ротується наполовину).
 
Поповнення свіжими силами в таких формуваннях приходять не необстріляними батальйонами, а маршовими ротами, які розподіляються повзводно, по кілька осіб серед обстріляних підрозділів. Відповідно поповненню є в кого вчитися, і більше шансів вижити, і, хоча б, загинути з користю...
 
У дивізій маса переваг. Але у нас люблять створювати "окремі" бригади, "штурмові" бригади, і всякі інші частини "спеціального призначення". Не спеціальних уже майже не залишилося...
 
Зате кількість штабних працівників, полковників і генералів зростає. Скоро з них можна буде створювати окремі штурмові офіцерські бригади спеціального призначення.