МАГАТЕ оголосило рф відповідальною за удар по Охматдиту

11:41, 13.07.2024
МАГАТЕ оголосило рф відповідальною за удар по Охматдиту

Зухвалий удар по лікарні "Охматдит" є неприпустимим порушенням основних принципів та цінностей МАГАТЕ. (Фото з відкритих джерел)

Рада керуючих Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) засудила військовий удар, завданий 8 липня по дитячій лікарні «Охматдит» у Києві.

 

Також МАГАТЕ поклало відповідальність за удар на росію.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики.

 

"Рада керуючих схвалила відповідну резолюцію на екстреному закритому засіданні, яке відбулось 12 липня на прохання України. Зокрема, в документі сказано, що Рада найрішучіше засуджує зрив технічної допомоги МАГАТЕ Україні, спричинений нещодавним військовим ударом Російської Федерації по Національній дитячій спеціалізованій лікарні «Охматдит»", - ідеться в повідомленні.

 

Міністр енергетики України Герман Галущенко відреагував на рішення агентства:

 

«Дякую Раді керуючих МАГАТЕ за рішучу реакцію на відверто терористичні дії нашого ворога. Країна-терорист показує усьому світу, що здатна з легкістю спрямовувати свою зброю навіть не просто проти цивільного населення, а проти важко хворих дітей. Увесь світ це бачить.

 

Крім того, така зухвала атака, яку було зроблено на лікарню "Охматдит", є неприпустимим порушенням основних принципів та цінностей МАГАТЕ, підриваючи основу міжнародної ядерної безпеки та захищеності».

 

Рада також підтримала продовження зусиль МАГАТЕ з технічного співробітництва з Україною, включно з наданням подальшої допомоги "Охматдиту" та іншим подібним закладам, щоб забезпечити безперервність надання медичних послуг і посилити заходи радіаційної безпеки та захисту.

 

Крім того, закликала країни-учасниці до політичної та фінансової підтримки України, зокрема шляхом надання необхідного обладнання, пов'язаного з ядерною безпекою та захистом.

 

Нагадаємо, раніше а МАГАТЕ підтвердили, що у дитячій лікарні "Охматдит", яка зазнала російського ракетного удару, не було радіоактивних джерел.

 

Нагадаємо, внаслідок російської атаки пошкоджено корпуси лікарні, зруйновано деякі будівлі: відділення токсикології та онкології, реанімації та операційні.

 

Директор Охматдиту Володимир Жовнір виступив перед Радбезом ООН щодо наслідків російської ракетної атаки на лікарню.

 

Крилата ракета росіян X-101, яка зруйнувала дитячу лікарню "Охматдит" у Києві 8 липня, була укомплектована компонентами західного виробництва. Це свідчить про успіх Москви в обході санкцій.

 

Як повідомляла «УМ», один з льотчиків російської 22-ї важкої бомбардувальної авіаційної дивізії після удару по дитячій лікарні "Охматдит" передав у чат-бот українській розвідці документи щодо діяльності його військової частини та приватні фото командного складу.