НАТО нарощує співпрацю з Україною щодо виробництва зброї – Столтенберг

14:40, 10.07.2024
НАТО нарощує співпрацю з Україною щодо виробництва зброї – Столтенберг

Столтенберг на полях саміту НАТО у Вашингтоні. (nato.int)

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявляє, що Північноатлантичний Альянс нарощує співпрацю з Україною.

 

За його словами, йдеться, зокрема, про нарощування здатності України самостійно виробляти зброю та снаряди, але й не тільки.

 

Як інформує Україна молода, про це Столтенберг заявив на Форумі оборонної промисловості в рамках саміту НАТО у Вашингтоні.

 

«У нас є необхідність більш тісної співпраці з партнерами. Частково це Україна. Ми нарощуємо співпрацю з Україною. Зараз ми як НАТО беремо на себе провідну роль у гарантуванні безпеки та навчанні», – розповів генсек Альянсу.

 

Він зазначив, що командування з 700 осіб буде створено в Німеччині, а також в деяких центрах у східній частині Альянсу.

 

«Ми робимо це також для того, щоб допомогти не лише підтримувати, а й спільно інвестувати та розвивати проєкти, підвищувати спроможність України самостійно виробляти зброю та боєприпаси», – сказав Столтенберг.

 

При цьому, він не став приховувати й те, що реальність війни в Україні продемонструвала не тільки те, що запаси та виробничі можливості країн Альянсу виявилися занадто малі, але також і величезні прогалини у сумісності військ країн-партнерів.

 

Нагадаємо, 9-11 липня триває Вашингтонський саміт НАТО – зустріч глав держав і глав урядів тридцяти двох членів Організації Північноатлантичного договору.

 

Західні союзники на саміті НАТО у Вашингтоні зобов’язались виділити великий пакет військової допомоги Україні на мільярд доларів США. У нього, зокрема, увійдуть системи протиповітряної оборони та “сотні додаткових перехоплювачів” впродовж наступного року.

 

Як повідомляла «УМ», президент США Джо Байден заявив про надання Україні додаткового ЗРК Patriot, та посилення української протиповітряної оборони ще чотирма такими системами на відкритті саміту НАТО.

 

Тоді як прем'єр Великої Британії Кір Стармер зауважив на полях саміту НАТО у Вашингтоні, що Україна може застосовувати крилаті ракети Storm Shadow для ураження військових цілей на території росії.