Байден на саміті НАТО анонсував посилення ППО України

08:51, 10.07.2024
Байден на саміті НАТО анонсував посилення ППО України

Байден на відкритті саміту НАТО. (Фото: Reuters)

Під час відкриття саміту НАТО у Вашингтоні президент США Джо Байден анонсував нові системи протиповітряної оборони для України.

 

Як інформує УМ,  про це повідомляє видання Washington Post.

 

Йдеться про дві батареї Patriot, які передадуть Німеччина й Румунія, ще одну — Нідерланди разом із партнерами, і ще одну від Штатів. Італія надасть систему SAMP-T.

 

Разом з цим у найближчі місяці США та партнери планують поставити в Україну «десятки тактичних систем протиповітряної оборони», зокрема NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS та системи Gepard.

 

Сполучені Штати також переналаштують планові поставки критичних боєприпасів для ППО у координації з партнерами, щоб ті швидше потрапили до Сил оборони України. Протягом року Україна повинна отримати сотні таких.

 

«Наше послання Москві та світу чітке: наша підтримка України є сильною та непохитною», — так закінчив свою промову Байден.

 

Президент Володимир Зеленський подякував США, Німеччині, Нідерландам, Італії та Румунії за ухвалену Декларацію на підтримку системи ППО України для захисту її людей, міст і критичної інфраструктури.

 

«Додаткові ЗРК Patriot, SAMP/T та IRIS-T SLM, а також інші тактичні ракетні комплекси, які мають надійти в Україну від партнерів, допоможуть нам знищувати російські дрони та ракети й краще захистити українців від російського повітряного терору, таких як вчорашня жорстока атака на нашу головну дитячу лікарню», — написав він.

 

Нагадаємо, що саміт НАТО розпочався 9 липня у Вашингтоні, округ Колумбія, і триватиме до 11 липня. Окрім членів Альянсу, на захід запросили міністрів закордонних справ 35 країн-партнерів, які не входять до НАТО. Серед відомих учасників — очільники МЗС Ізраїлю, Єгипту, Йорданії, Катару та Об’єднаних Арабських Еміратів. На саміті буде й Україна.

 

Як повідомляла УМ, Нам потрібна перемога! А Заходу? Під кутом саміту НАТО.