«еРиба»: в Україні запустили електронну систему управління рибною галуззю

16:03, 07.07.2024
«еРиба»: в Україні запустили електронну систему управління рибною галуззю

Чотири нові компоненти системи "еРиба"врегульовують низку аспектів промислового рибальства.

Електронна система "еРиба", перші компоненти якої врегульовують управління та контроль у промисловому рибальстві почала роботу в Україні. Згодом у системі з'являться й інші сервіси.

 

Як інформує УМ, про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства Віталій Головня під час презентації Єдиної державної електронної системи управління галуззю рибного господарства.

 

"Ми презентуємо чотири нові компоненти системи "еРиба", які врегульовують низку аспектів промислового рибальства – електронні договір, дозвіл, журнал та електронна бірка. Сподіваємося, що цифровізація дозволить зменшити паперову тяганину для суб'єктів господарювання та дасть можливість їм отримувати більш якісні послуги", – сказав Головня.

 

Послуга "е-Договір" надає можливість суб'єктам господарювання підписувати документи за допомогою КЕП (кваліфікований електронний підпис, – ред.), що дозволить скоротити термін підписання договору з існуючих 20 до 10 днів.

 

"е-Дозвіл" – це можливість отримати документи без жодного контакту з посадовцями, що зменшує ймовірність корупційної складової. У системі, окрім того, можна буде переоформлювати отримані раніше дозволи та анулювати їх.

 

Запровадження електронного журналу звільняє підприємців від обов'язку ведення паперової щоденної звітності, а також унеможливлює зловживання та корупційні ризики.

 

"Ще один сервіс – електронна бірка – стане важливим елементом контролю за роботою промисловиків та браконьєрською діяльністю. Ми уніфікували засоби маркування для знарядь лову, щоб, знову ж таки, не було фальсифікацій та зловживань", – пояснив т.в.о. голови Держрибагентства Ігор Клименок.

 

За його словами, збільшення цифрових інструментів у галузі на додачу до вже існуючих компонентів – електронного декларування та електронної системи аукціонів – наразі повністю цифровізує промислове рибальство.

 

"Це не всі сервіси, які будуть в "еРибі". Попереду в нас багато роботи. Система має охопити всі напрямки, не тільки промисел і аквакультури, а також і державний контроль за роботою інспекторів, і інші компоненти", – додав очільник Держрибагентства.

 

Як повідомляла УМ, Риба чи м'ясо: що корисніше для здоров'я.