Масуд Пезешкіан переміг на виборах президента в Ірані

10:48, 06.07.2024
Масуд Пезешкіан переміг на виборах президента в Ірані

Масуд Пезешкіан під час молитви. (x.com/drpezeshkian)

Масуд Пезешкіан переміг у другому турі президентських виборів в Ірані, які відбулися 5 липня за історично низькою явки виборців.

 

Під час виборчої кампанії кандидат обіцяв "відкрити країну для світу та забезпечити свободи" та критикував уряд покійного Раїсі за інфляцію.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Reuters з посиланням на МВС Ірану, а також сам Масуд Пезешкіан у Twitter в суботу.

 

"Набравши більшість голосів у п'ятницю, Пезешкіан став наступним президентом Ірану", - йдеться у повідомленні.

 

Виборці обирали наступника покійного президента Ебрагіма Раїсі, який загинув у травневій аварії гелікоптера, з абсолютно низькою явкою – понад 60% громадян утрималися від голосування.

 

Журналісти зазначають, що вибори не матимуть значного впливу на політику Ісламської Республіки, але новий президент братиме активну участь у виборі наступника аятоли Алі Хаменеї, 85-річного верховного лідера Ірану, який приймає рішення з найважливіших державних питань.

 

"Шановний народе Ірану, вибори закінчилися, і це лише початок нашого партнерства.

 

Важкий шлях попереду, але з вашою підтримкою, співчуттям і довірою я простягаю вам руку і клянусь своєю честю, що не залишу вас на цьому шляху", - сказав Пезешкіан після перемоги.

 

Як повідомляла «УМ», 20 травня рятувальники знайшли гелікоптер, на борту якого перебували і загинули президент Ірану Ібрагім Раїсі, міністр закордонних справ країни та інші офіційні особи.

 

Аварія гелікоптера Раїсі сталась через технічну несправність.