«Гетьман Іван Мазепа»: ВМС показали випробування у морі українського корвета

18:19, 05.07.2024
«Гетьман Іван Мазепа»: ВМС показали випробування у морі українського корвета

«Гетьман Іван Мазепа» буде флагманом ВМС ЗСУ. (facebook.com/navy.mil.gov.ua)

Ходові державні випробування у морі українського корвета класу Ada «Гетьман Іван Мазепа» (F 211), який будується у Туреччині, показали військово-морські сили. Він буде флагманом ВМС ЗСУ.

 

Як інформує УМ, про це повідомили  ВМС України у соцмережі.

 

Це перше офіційне підтвердження виходу корвета у море на випробування. До цього були лише неофіційні фото в соцмережах наприкінці травня 2024 року.

 

Корвет повинен увійти до складу українського флоту у 2024 році, але точні дати поки не розголошуються. Судячи з відео, корабль ще добудовується.

 

 

Як писав Naval Pages, «Гетьман Іван Мазепа» отримає американські протикорабельні ракети Harpoon, зенітно-ракетний комплекс малої дальності MBDA VL MICA, 76-мм артилерійську установку Leonardo Super Rapid, 35-мм зенітний комплекс Rheinmetall Millennium, 12,7-мм кулеметні установки Aselsan STAMP і 324-мм торпедні апарати з протичовновими торпедами MU90 Impact. Також корвет може приймати на борт один гелікоптер.

 

Україна підписала з Туреччиною угоду на будівництво двох корветів класу Ada ще в липні 2021 року. Урочиста церемонія закладки майбутнього «Гетьмана Івана Мазепи» відбулася 7 вересня 2021 року. У тому ж році почали формувати екіпаж. Спустили на воду корвет у жовтні 2022 року.

 

У серпні 2023 року заклали кіль другого корвета — «Гетьман Івана Виговський». У березні 2024 року корвет показали президенту Володимиру Зеленському.

 

За домовленостями корвети мають увійти до складу ВМС ЗСУ у 2024 році. Очікується, що перший з них приступить до виконання завдань не раніше 2026 року — до цього його чекають випробування.

 

Як повідомляла УМ, ВМС України офіційно підтвердило знищення десятків безпілотників в Єйську.