У Франції затримали ватажка банди «Залютинських» Леоніда Мітрова

15:24, 05.07.2024
У Франції затримали ватажка банди «Залютинських» Леоніда Мітрова

Під час затримання ватажка харківської банди «Залютинських» Леоніда Мітрова у Франції. (Фото: Фейсбук Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України (скриншот з відео))

У Франції за співпраці українських поліцейських та жандармерії затримали та арештували ватажка банди "Залютинських".

 

Як інформує УМ, про це 5 липня повідомив Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції у Фейсбуці.

 

"Угруповання спеціалізувалося на викраденні авто та майнових злочинах на території лазурного узбережжя Франції. В Україні ж банда до повномасштабного вторгнення "віджимала" бізнес у мешканців Харківської області.

 

Для затримання учасників злочинної групи працівники Департаменту стратегічних розслідувань, Головного слідчого Управління Нацполіції та Французької Жандармерії провели спільні заходи на території обох країн. Лідер та учасники злочинної організації затримані", - сказано, зокрема, в повідомлені ДСР.

 

У повідомленні не вказано ім'я ватажка, але наймовірніше йдеться про Леоніда Мітрова.

 

За даними слідства, після лютого 2022 року учасники злочинної організації "Залютинські" переорієнтували свою діяльність за межі країни. До цього сфера їхнього злочинного впливу поширювалася на територію Харківської області: погрозами та насильством вони змушували осіб переписувати майно або свої частки в бізнесі на криміналітет. Бандити створювали для фермерів або підприємців нестерпні умови ведення бізнесу, а потім самі ж пропонували ці проблеми вирішувати за окрему плату.

 

Зазначається, що учасників банди неодноразово затримували правоохоронці за скоєння різних злочинів. До прикладу, в одному з епізодів зловмисники вимагали з фермера 700 000 доларів та переписати частину бізнесу.

 

У 2021 році поліцейські затримали членів банди в середмісті Харкова – зараз ця справа знаходиться в суді. Інші учасники "Залютинських", щодо яких слідчі дії тривають, перебувають за межами України й оголошені в міжнародний розшук.

 

Зокрема правоохоронці з’ясували, що лідер злочинної організації перебуває на території Франції, де створив нову гілку угруповання. За оперативними даними, вони "спеціалізувалися" на майнових та тяжких злочинах.

 

У результаті співпраці з колегами з Французької Жандармерії завдяки каналам Європолу правоохоронці встановили, що злочинне угруповання причетне до низки злочинів на півдні Франції. Упродовж 2023-2024 років фігуранти незаконно заволоділи автівками, здійснили підпал транспортного засобу, скоювали напади на громадян або викрадення майна. Серед потерпілих — громадяни Франції та України.

 

За погодженням з органами юстиції Французької Республіки та за підтримки Європолу 2-4 липня на території Франції та України правоохоронці провели спільні заходи для знешкодження діяльності угруповання.

 

У Франції затримали лідера угруповання – 43-річного громадянина України та його 44-річного спільника. Раніше французькі поліцейські затримали ще одного учасника відокремленого підрозділу "Залютинських" одразу після викрадення авто.

 

Окрім того, поліцейські спільно з Офісом генерального прокурора провели слідчі дії в осіб, причетних до діяльності "Залютинських" на території України. Вилучені зброя, наркотики, гроші, автомобілі, чорнові записи тощо.

 

Повідомляється, що затриманим у Франції фігурантам вже обрано запобіжні заходи у вигляді арешту.

 

Проводяться подальші спільні заходи для аналізу вилученого та збору доказової бази для притягнення до відповідальності й інших фігурантів, резюмують у ДСР НПУ.

 

Як повідомляла УМ, у Черкасах бандити вимагали 5 млн гривень з родини загиблого бійця ЗСУ.