Вперше у світі: українські хірурги провели військовому унікальну операцію на серці

12:27, 05.07.2024
Вперше у світі: українські хірурги провели військовому унікальну операцію на серці

Боєць ЗСУ Юрій Січка зі своїми лікарями-рятівниками. (Фото: Фейсбук Національний інститут серцево-судинної хірургії імені М.М. Амосова (скриншот з відео))

Унікальну операцію на серці провели хірурги Національного інституту серцево-судинної хірургії імені Миколи Амосова 49-річному військовому Юрію Січці без розрізу грудної клітки. Для цього вони використали внутрішньосудинний доступ через руку.

 

Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба Інституту у Фейсбуці.

 

Юрій Січка — колишній технічний працівник у школі на Вінниччині. Він отримав важке поранення грудної клітини під Бахмутом, коли допомагав евакуювати тіла загиблих. Ворожий снаряд пробив йому легеню та застряг у серці.

 

Лікарі екстрено прооперували чоловіка в Дніпрі, однак залишилася небезпечна проблема — отвір у серцевій артерії, через який кров потрапляла в порожнину серця. Це створювало серйозну загрозу для життя, тож Юрій поїхав до Києва.

 

Хірурги ухвалили провести унікальну операцію, яка не потребувала загальної анестезії.

 

«Під час операції ми використали внутрішньо-коронарний ультразвуковий апарат, що дозволив нам бачити судину зсередини та точно встановити спеціальні стент-графти — металеві конструкції до 5 мм в діаметрі, які закрили пошкоджену зону артерії», — пояснили лікарі.

 

За даними інституту серцево-судинної хірургії, це вперше у світі, коли подібну операцію провели саме в такий спосіб.

 

Після операції Юрій почувається добре. Зараз він проходить реабілітацію.

 

Як повідомляла УМ, Унікальну операцію вперше провели в Україні: немовля не могло повноцінно дихати.